Xhaferi: Institucionet, mediat dhe punonjësit e arsimit të tregojnë se si ruhet gjuha shqipe

Desk
By Desk November 21, 2020 22:00

Xhaferi: Institucionet, mediat dhe punonjësit e arsimit të tregojnë se si ruhet gjuha shqipe

Secila periudhë kohore i zhvillon betejat e veta dhe i feston luftërat e veta të mëdha apo të vogla të cilat janë vetëm gur i vogël në forcimin e themelit të ruajtjes, zhvillimit dhe azhurnimit të gjuhës e cila është materie e gjallë dhe e cila edhe mund të pësojë nën ndikim të internacionalizmave dhe përparimit të pandalshëm gjithpërfshirës të teknologjisë. Prandaj, duhet të jemi vigjilentë, secili në fushën e vet të veprimit. Këtu, para së gjithash përmend veten dhe përfaqësuesit e tjerë të diapazonit politik që aktualisht janë ose në të ardhmen do të jenë pjesë e pushtetit ligjvënës, , e kjo do të thotë mundësi ta ndryshojmë, plotësojmë dhe përmirësojmë bazën ligjore për ruajtje të gjuhës standarde, porositi sot kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi në fjalimin përshëndetës të Akademisë shkencore me rastin e manifestimit shkencor-kulturor “Ditët e Alfabetit – II”.

Xhaferi u bëri thirrje mediave të shkruara dhe elektronike, punonjësve në administratë, punonjësve në arsim, që me shembullin e vet të kontribuojnë në ngritjen e gjeneratave të reja që do e duan, ruajnë, respektojnë dhe flasin gjuhën e standardizuar shqipe.

Xhaferi në fjalimin e tij foli për historinë dhe krijimin e alfabetit.

“Pas një pune të palodhshme nëntëditore, dolën me produktin më të çmuar për një popull – Alfabetin e njësuar me të cilin do të vazhdohej të shkruhet, lexohet dhe përhapet gjuha, kultura, zakonet, veçoritë dhe tradita folklorike e shkruar dhe e kënduar, e cila deri atëherë është përcjellë me shkronja të huaja të alfabeteve të huaja. Por, ajo që është më e rëndësishme, alfabeti me të cilin lindi dhe e filloi rrugëtimin e vet lufta kombëtare e pavarësimit kulturor në rrafshin botëror, ishte mbështetje e fortë e identitetit kombëtar dhe e pavarësimit politik të popullit shqiptar. Ai rrugëtim kaloi nëpër shumë sfida, vështirësi, mohime dhe nënvlerësime por, kjo nuk e ndali kumbimin e këngës mallëngjyese të Nexhmije Pagarushës, Hanife Sejfulla Reçanit dhe shumë solistëve të shquar shqiptarë. Kjo nuk i ndali as studiuesit e shquar albanologë dhe letrarë, kjo nuk e ndali as penën e shkrimtarëve shqiptarë të njohur botërisht, i nderuari Ismail Kadare, Luan Starova dhe të tjerë. Përkundrazi, ishte gjuha për përkthimin autentik të veprave të tyre madhështore me të cilat u rrit dhe u përhap vlera letrare shqiptare. Dhe, jo vetëm ajo letrare. Vlerat dhe virtytet, humanizmi dhe solidariteti, empatia dhe mirëkuptimi nuk ishin të panjohura as për Shën Nënë Terezën – vajzën e botës sonë dhe nënën e mbarë botës, siç e kanë përshkruar aq bukur nga Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve dhe që na bën aq krenarë në rrafshin botëror”, theksoi Xhaferi.

Xhaferi, në emrin e tij personal, por edhe në emër të deputetëve në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut shprehi nderimet dhe urimet e përzemërta me rastin e festës së 22 Nëntorit, 112 vjetorit të Kongresit të Manastirit ku edhe u bë unifikimi i alfabetit shqip dhe që kremtohet si festë e pranuar kombëtare e shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut.

Në Akademinë shkencore morën pjesë zëvendësministri i Arsimit dhe Shkencës, Shabani, drejtori i Institutit për trashëgimi shpirtërore dhe kulturore të shqiptarëve, Asani, drejtori i Agjencisë për zbatimin e gjuhës, Sela, si dhe drejtori i Instituti për studime albanologjike dhe protestante, Hoisaflok.

Manifestimi filloi me homazh për Gjerasim Qiriazin dhe përfundoi me promovimin e librit për Parashqevi Qiriazin.

Desk
By Desk November 21, 2020 22:00