Xhaferi: Nëse e thirr parlament, do të bëj shkelje, Pendarovski duhet të kishte thënë ‘jo’ për gjendjen e jashtëzakonshme

Desk
By Desk May 7, 2020 22:22

Xhaferi: Nëse e thirr parlament, do të bëj shkelje, Pendarovski duhet të kishte thënë ‘jo’ për gjendjen e jashtëzakonshme

Kryetari i Parlamentit Talat Xhaferi tha në emisionin “Vin Vin” në Telma se Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve duhet të fillojë përgatitjet për zgjedhjet menjëherë pasi të mbarojë gjendja e jashtëzakonshme, përcjell FLAKA.

“Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve nuk mund të kushtëzojë. Është i detyruar sipas vendimit të Kryetarit të Kuvendit, dhe në këtë rast, sipas rregullores, është i detyruar të veprojë brenda afateve, siç ka ndaluar. Përfundimisht, lista zgjedhore do të azhurnohet deri më 12 prill, kështu që do të jetë një datë e re. Kodi Zgjedhor, detyrimet e organeve shtetërore, veçanërisht Ministrisë së Brendshme, ku është shërbimi amë, kanë një detyrim periodik që të paraqesin një raport për azhurnimin e Listës Zgjedhore çdo tre muaj”, tha Xhaferi.

Ai sqaroi se nuk ka asnjë detyrim t’i përgjigjet nismës së paraqitur nga 35 deputetë për të thirrur Kuvendin për të konfirmuar vendimet për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme për shkak të pandemisë me Covid-19.

“E drejta dhe kompetenca ime e qartë si kryetar i Kuvendit është të thirret apo jo seancë. Nëse ata mendojnë se unë kam abuzuar me pozicionin tim, ata mund të paraqesin kallëzime penale. Përfundimi i mandatit të deputetëve për të përfaqësuar qytetarët u ndal një muaj e më shumë ditë pasi u shfaqën kushtet për shkak të gjendjes së jashtëzakonshme dhe për këtë nuk mund të kthehemi për të vendosur. Me vendimin për të thirrur një seancë për kthimin e Parlamentit që ka vendosur të kthehet në mandatin e tij, unë po shkel Kushtetutën dhe po shkaktoj vepër penale”, tha Xhaferi.

Ai shton se Kuvendi nuk mund të kthehet sepse Presidenti i Shtetit Stevo Pendarovski, gjatë propozimit të parë të Qeverisë për të vendosur për një gjendje të jashtëzakonshme, pranoi indikacionin e tij që Kuvendi nuk mund të mblidhet.

“Gjatë vendimit të dytë, Presidenti thotë, unë mendoj se Kuvendi mund të mblidhet, Kryetari i Kuvendit nuk është i gatshëm të pranojë përgjegjësi, unë marr përgjegjësinë. Nëse Presidenti i vendit mendonte kështu për herë të dytë, ai duhet të kishte menduar për herë të parë dhe të thoshte kur ia dërgova letrën herën e parë që Kuvendi nuk mund të mblidhej dhe se ai kishte një mendim tjetër. Ai duhet të kishte thënë “jo”, tha Xhaferi. FLAKA

Desk
By Desk May 7, 2020 22:22