Zaev: Antikushtetuese të subvencionosh vendet e punës mbi baza etnike

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 28, 2020 21:33

Zaev: Antikushtetuese të subvencionosh vendet e punës mbi baza etnike

Kryeministri Zoran Zaev paralajmëroi sonte se nëse mbështetja financiare nuk arrin tek punëtorët, kompanitë do të marrin kallëzime penale, përcjell FLAKA.

“Unë bëj thirrje të mos përsërisni lëshimet nga periudha e mëparshme dhe punëdhënësit të respektojnë masat dhe qëllimin që duam të arrijmë. Ne po stimulojmë gjithashtu kthimin e punëtorëve të pushuar nga puna, dhe nëse një kompani e bën atë, ajo do të ketë të drejtën të aplikojë për këtë masë dhe unë i nxis ata ta bëjnë këtë”, tha kryeministri në një intervistë për Kanal 5.

Lidhur me shpalljen e subvencioneve të vendeve të punës mbi baza etnike, ai theksoi se është antikushtetues.

Sipas tij, nuk ka ndonjë shef të një kompanie private që punëson etnikisht. Ai tha se qeveria duhet të dalë në unison me pikëpamjet për këtë çështje, pasi ministrat nga BDI dhe LSDM shprehën pikëpamje të ndryshme nëse programi qeveritar siguron subvencione për ndërmarrjet private që do të punësojnë në baza etnike.

“Subvencionimi etnik i ndërmarrjeve private është antikushtetues. Nuk ka një punëdhënës të tillë që punëson sipas përkatësisë etnike. Është antikushtetuese dhe e mbingarkuar”, tha Zaev.

Ai shpjegoi mekanizmin e zvogëlimit të shumës së mbështetjes financiare për pagat në ekonomi, në varësi të sasisë së humbjeve operative nga pasojat e Covid-19, si një risi në paketën e katërt të masave që do të mbulojë 83,000 punonjës.

“Masat tona për të ndihmuar qytetarët dhe ekonominë janë precize dhe të synuara, ky është një hap i guximshëm për të vendosur gjysmë miliardë euro në ekonomi”, tha Kryeministri.

Ai vuri në dukje se 250,000 paga sigurohen për tre muaj ose 83 mijë paga në muaj për tetor, nëntor dhe dhjetor.

“Ekziston një aspekt progresiv i ndihmës së pagave, për kompanitë të ardhurat e të cilave kanë rënë në 40 përqind, ndihma është 14,500 denarë për punëtor, dhe nëse të ardhurat bien për 80 përqind, ata marrin 21,770, pra pagën minimale bruto”, tha Zaev, duke shtuar se jo të gjitha njësoj janë të prekur dhe duhet ndihmuar sipas humbjeve.

Kryeministri theksoi se të gjitha vendet marrin hua për të ndihmuar ekonominë, sepse asnjë vend nuk është aq i fortë sa të sigurojë kaq shumë para më vete për t’u marrë me këtë krizë globale dhe për këtë, siç tha ai, ne arritëm të sigurojmë kredi të mjaftueshme të favorshme fonde për të mbështetur të gjitha paketat e masave ekonomike për t’u marrë me pasojat e pandemisë KOVID-19.

“Kreu i opozitës Mickoski pa argumente dënon masat ekonomike për të mbështetur qytetarët dhe ekonominë në kushtet e një krize të tillë. Të gjithë e njohin si të paargumentuar dhe të papërshtatshëm një sulm të tillë ndaj masave që përfshijnë një numër të madh të qytetarëve dhe kompanive. Të gjitha masat, përfshirë edhe të katërtën e fundit, u përqëndruan në qytetarë nga kategori të ndryshme, pasi masat e investimeve janë në kapital njerëzor, në kompani”, shtoi Zaev.

Ai shpjegoi se vendi është në gjendje të shkëlqyeshme financiare me performancën që siguroi shumën e fondeve për të mbështetur masat ekonomike. FLAKA

Redaksia Flaka
By Redaksia Flaka September 28, 2020 21:33