Zaharieva: Bullgaria nuk është e gatshme të miratojë kornizën negociuese për Maqedoninë në formën e saj aktuale

Desk
By Desk October 28, 2020 21:17

Zaharieva: Bullgaria nuk është e gatshme të miratojë kornizën negociuese për Maqedoninë në formën e saj aktuale

Marrëveshja e Miqësisë midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut ka të gjitha garancitë për t’u zbatuar në mirëbesim nga të dy palët. “Qëllimi ynë nuk është ta bllokojmë atë, por përkundrazi, në 30 vitet e fundit ne kemi ndihmuar Republikën e Maqedonisë së Veriut”, tha Ministrja e Jashtme Bullgare Ekaterina Zaharieva në një intervistë për BGNES, përcjell FLAKA.

“Marrëveshja është e vitit 2017 dhe ka garanci për tu zbatuar në mirëbesim. Fatkeqësisht, vlerësimi ynë është se nuk është kështu. Përkundër shumë spekulimeve në media, veçanërisht në Republikën e Maqedonisë së Veriut – ne as nuk kemi kërkuar ndryshim të Kushtetutës, as nuk kemi kërkesa të reja, as nuk kemi kontestuar të drejtën e çdo qytetari, përfshirë qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut, as ata e quajnë gjuhën siç dëshirojnë”, thotë Zaharieva, duke shtuar se “siç e njohim realitetin, kështu që ata duhet të njohin të kaluarën dhe se këtu nuk ka asgjë të komplikuar”.

Zaharieva thotë se ekipet online të ministrive të jashtme midis dy vendeve janë në komunikim të vazhdueshëm për të zgjidhur çështjet e mbetura.

“Ne jemi në negociata të përditshme. Sot, ekipet online të ministrive tona të jashtme po përpiqen të zgjidhin çështjet e diskutueshme, kështu që ne po shohim më tej. Por mbetet pak kohë. Negociatat janë intensive”, tha Zaharieva.

Ajo kujtoi se Korniza Negociuese duhet të miratohet në seancën e 10 nëntorit të Këshillit për Çështje të Përbashkët, por që, sipas saj, nuk është një datë përfundimtare.

Lidhur me kornizën, Zaharieva vlerësoi se Bullgaria nuk është në gjendje të miratojë kornizën në formën e saj aktuale, në të cilën ajo përfaqësohet.

“Deri më tani, Bullgaria nuk është në gjendje të miratojë kornizën në këtë formë. Kemi kohë, por është shumë pak”, tha Ministrja e Jashtëm bullgare. FLAKA

Desk
By Desk October 28, 2020 21:17