7 ushqime natyrale që ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe mbështesin zemrën
Ruajtja e niveleve të shëndetshme të kolesterolit është thelbësore për funksionimin e mirë të zemrës dhe parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Nëse nivelet tuaja të kolesterolit janë pak mbi normales, një kombinim i zgjedhjeve të duhura në ushqim mund t’ju ndihmojë ta ulni atë në mënyrë natyrale dhe të përmirësoni shëndetin e zemrës.
1. Tërshëra – E pasur me fibra të tretshme, veçanërisht beta‑glukan, që ndihmojnë në uljen e kolesterolit duke parandaluar absorpimin e tij në gjak.
2. Peshk i yndyrshëm – Salmoni, sardelet dhe skumbri përmbajnë acide yndyrore omega‑3 që ulni trigliceridet dhe mbështesin nivelin e kolesterolit të mirë HDL.
3. Arra dhe bajame – Yndyrnat e pangopura, fibra dhe antioksidantët tek arrat ndihmojnë në uljen e kolesterolit LDL të “keq”.
4. Vaji i ullirit ekstra i virgjër – Monounsaturatat e tij ndihmojnë në uljen e LDL-së dhe mbrojnë shëndetin e arterieve.
5. Bishtajoret – Thjerrëzat, qiqrat dhe gjysma e bishtajoreve të tjera janë të pasura me fibra të tretshme që çojnë në ulje të kolesterolit LDL.
6. Ushqimet me sojë – Tofu, qumështi i sojës dhe produkte të tjera të sojës ndihmojnë në uljen e LDL‑së kur përdoren në vend të ushqimeve të larta në yndyrna të ngopura.
7. Avokado – I pasur me yndyrna të shëndetshme dhe fibra, avokado ndihmon në uljen e kolesterolit “të keq” dhe rritjen e atij “të mirë”.
Ekspertët theksojnë se një dietë e pasur me fibra, yndyrna të pangopura dhe antioksidantë, bashkë me aktivitet fizik të rregullt, mund të përmirësojë ndjeshëm profilin e kolesterolit dhe të mbrojë shëndetin kardiovaskular.
Flaka


















