Ekspertët: Dieta ndikon te kanceri i zorrës së trashë
Një studim i prezantuar në konferencën e Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike (ASCO) ka nxjerrë në pah lidhjen e drejtpërdrejtë mes ushqimeve të përpunuara dhe përkeqësimit të kancerit të zorrës së trashë, si dhe rolin mbrojtës të ushqimeve të pasura me substanca anti-inflamatore.
Studiuesit analizuan të dhënat e 1,625 pacientëve me kancer që ishte përhapur në nyjet limfatike, por jo në pjesë të tjera të trupit. Pjesëmarrësit plotësuan një pyetësor ushqimor, duke përshkruar frekuencën e konsumit të 18 llojeve ushqimore – 9 pro-inflamatore (si mishi i kuq, proshuta, buka e bardhë, pijet me sheqer) dhe 9 anti-inflamatore (si çaji, kafeja, perimet jeshile, vera).
Gjetjet kryesore:
- Konsumimi i ushqimeve pro-inflamatore rriste me 87% rrezikun e vdekjes nga kanceri krahasuar me ata që ndjekin dietë të shëndetshme
- Pacientët që kombinonin dietë anti-inflamatore + aktivitet fizik kishin 63% më pak rrezik vdekjeje
- Karota, patatja e ëmbël, kafeja dhe vera ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit
- Pica me domate, për shkak të përmbajtjes së likopenit, klasifikohet si ushqim me efekt mbrojtës
Çfarë thonë ekspertët:
Dr. Julie Gralow, presidente e ASCO-s, tha:
“Një dietë e shëndetshme dhe ushtrimet fizike duhet të jenë pjesë e trajtimit, jo vetëm e parandalimit.”
Ndërsa Dr. Catherine Elliott nga Cancer Research UK theksoi rëndësinë e studimeve të mëtejshme, duke e quajtur këtë gjetje një hap drejt të kuptuarit të rolit që ka inflamacioni në përparimin e sëmundjes.
Ky lloj kanceri po prek gjithnjë e më shumë të rinj, çka e bën parandalimin akoma më të domosdoshëm. Zgjedhjet që bëjmë në tryezë mund të jenë arma më e fuqishme për të mbrojtur trupin dhe trurin tonë.
Flaka














