Trupi para dhe pas koronës: Zbulohen pasojat shqetësuese

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 8 Korrik, 2024 15:58

Trupi para dhe pas koronës: Zbulohen pasojat shqetësuese

Ndikimi afatgjatë i virusit SARS-CoV-2 në sistemin imunitar është i përhapur, sipas studiuesve në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, CellSight Technologies dhe Kaiser Permanente South San Francisco Medical Center.

Kur 24 pacientëve që ishin shëruar nga COVID-19 iu bënë skanime PET të gjithë trupit, brendësia e tyre u ndriçua si një pemë e Krishtlindjes.

Një ilaç radioaktiv i quajtur “gjurmues” zbuloi aktivitet jonormal të qelizave T në trungun e trurit, palcën kurrizore, palcën e eshtrave, hundën, fyt, disa nyje limfatike, zemrën dhe indet në mushkëri dhe murin e zorrëve, krahasuar me skanimet e të gjithë trupit nga më herët gjatë pandemisë, raporton Science Alert.

Ky efekt i përhapur ishte i dukshëm në 18 pjesëmarrës me simptoma afatgjata të COVID-19 dhe gjashtë pjesëmarrës që u shëruan plotësisht nga faza akute e COVID-19.

Aktivizimi i imunitetit të qelizave T në disa inde, si palca kurrizore dhe muri i zorrëve, ishte më i lartë te pacientët që raportuan simptoma afatgjata të COVID në krahasim me ata që u shëruan plotësisht. Pjesëmarrësit me probleme të vazhdueshme të frymëmarrjes treguan gjithashtu rritje të marrjes së gjurmuesit PET në mushkëri dhe muret e arteries pulmonare.

Megjithatë, edhe ata që u shëruan plotësisht nga COVID-19 shfaqën ende ndryshime të vazhdueshme në aktivitetin e qelizave T në një numër organesh në krahasim me kontrollet para pandemisë, në disa raste dy vjet e gjysmë pas kontraktimit të parë të virusit.

“Tek disa individë, ky aktivitet mund të vazhdojë për vite pas fillimit fillestar të COVID-19 dhe të shoqërohet me ndryshime sistemike në aktivizimin e imunitetit, si dhe praninë e simptomave të zgjatura të COVID,” përfundojnë studiuesit e UCSF.

“Së bashku, këto vëzhgime sugjerojnë se edhe infeksioni klinikisht i butë mund të ketë pasoja afatgjata në homeostazën imune të bazuar në inde dhe potencialisht të rezultojë në një rezervuar viral aktiv në indet më të thella.”

Gjetjet janë vetëm korrelative, por ofrojnë prova bindëse se COVID afatgjatë lidhet me qëndrueshmërinë e virusit SARS-CoV-2 në trup dhe aktivitetin jonormal imunitar.

Vlen të përmendet se të gjithë, përveç një pjesëmarrësi në studim, kishin marrë të paktën një vaksinë COVID-19 përpara skanimit PET.

Simptomat dhe pasojat

Covid-i afatgjatë përkufizohet aktualisht nga një sërë simptomash të pashpjegueshme që shfaqen pas infektimit me SARS-CoV-2, që zgjasin me muaj apo edhe vite, pa ndonjë shkak tjetër të njohur.

Diagnoza është jashtëzakonisht e vështirë, sepse mund të ketë më shumë se 200 simptoma, të cilat shpesh mbivendosen me sëmundje të tjera, si “mjegulla e trurit”, dobësia pas sforcimit, lodhja, humbja e kujtesës ose diarreja.

Hulumtimet tregojnë se pacientët mund të kenë probleme afatgjata në zemër, tru, mushkëri, lëkurë, veshka, mëlçi, shpretkë, zorrë, tiroide dhe vezore.

Një shpjegim për këtë efekt të përhapur përfshin aktivitetin e sistemit imunitar. Shkencëtarët kanë zbuluar se biomarkerët e inflamacionit dhe aktivizimit të imunitetit janë shpesh të pranishëm në gjakun e pacientëve pas fazës akute të një infeksioni viral.

Autopsitë e COVID tregojnë gjithashtu dëshmi të SARS-CoV-2 në të gjithë trupin, duke përfshirë zorrën e trashë, gjoksin, muskujt, nervat, traktin riprodhues dhe syrin. Në disa raste, mbetjet e virusit u shfaqën në trurin e pacientit të vdekur 230 ditë pasi u shfaqën për herë të parë simptomat e para.

Mund të “zgjojë” viruse të tjera

Disa studime madje sugjerojnë se infeksioni me SARS-CoV-2 mund të “zgjojë” viruse të tjera të fjetura në trup, si virusi Epstein-Barr, i cili shoqërohet me sindromën e lodhjes kronike/encefalomielitin mialgjik (CFS/ME).

CFS/ME ka shumë nga simptomat e njëjta si COVID-ja afatgjatë, dhe disa shkencëtarë dyshojnë se ato mund të jenë të njëjta. Skanimet e trurit kanë zbuluar se ndryshimet afatgjata të trurit në Covid paralelisht me efektet e CFS/ME, dhe së fundmi një studim historik konfirmoi se CFS/ME është “pa mëdyshje biologjike” me sisteme të shumta organesh të prekura.

Sot, pranohet gjithnjë e më shumë se COVID afatgjatë ka një bazë neurologjike dhe zbulimi i fundit i anomalive të qelizave T në palcën kurrizore dhe trungun e trurit sugjeron që këto qeliza imune hiperaktive “trafikohen” në indet e sistemit nervor qendror.

“Në përgjithësi, këto vëzhgime sfidojnë paradigmën që COVID-19 është një infeksion akut kalimtar, i bazuar në vëzhgimet e fundit në gjak,” përfundoi ekipi i UCSF.

Gjetjet duhet të konfirmohen midis grupeve më të mëdha, tani që kjo teknikë e re për hartimin e efekteve imune të COVID-it afatgjatë në trup po tregon kaq shumë premtime.

Drin Zenku
Botuar nga Drin Zenku 8 Korrik, 2024 15:58