Kos çdo ditë – i shëndetshëm apo i tepruar? Ja çfarë thonë ekspertët
Kosi është një zgjedhje e preferuar për mëngjes apo meze të lehtë, falë përmbajtjes së tij të pasur me probiotikë, kalcium, zink dhe vitamina B. Megjithatë, për disa individë, veçanërisht ata me intolerancë ndaj laktozës, mund të shkaktojë shqetësime në tretje.
Cili kos është më i shëndetshëm?
Ekspertët rekomandojnë kosin grek, për shkak të përmbajtjes së lartë të proteinave dhe strukturës së trashë që ndihmon në ndjesinë e ngopjes. Por kujdes me sheqernat e shtuar, sidomos në kosat me aromë. Kosat me pak yndyrë shpesh kompensohen me më shumë sheqer, dhe çdo përmbajtje mbi 6 gramë mund të jetë sinjal për sheqer të shtuar. Marrja totale e sheqerit nuk duhet të kalojë 10 gramë për porcion.
A mund të konsumohet çdo ditë?
Për shumicën, po. Por nëse pas konsumit ndiheni të fryrë, të lodhur apo me probleme të tretjes, mund të jetë sinjal që trupi juaj nuk e toleron mirë kosin apo sheqerin e tepërt. Vëzhgimi i reagimeve të trupit është çelësi.
Tre përfitime nga konsumimi ditor i kosit:
- Kontrolli i peshës trupore – falë proteinave që ndihmojnë në ngopje.
- Shëndeti i zorrëve – probiotikët përmirësojnë florën bakteriale.
- Marrja e proteinave – sidomos nga kosat grekë, të pasur dhe të ulët në karbohidrate.
Sa është tepër?
Kosi nuk është problem në vetvete, por sheqeri i shtuar është. Konsumi i tepërt i sheqerit lidhet me inflamacion, diabet dhe sëmundje të zemrës. Zgjidhni kos natyral, pa aromë, dhe lexoni etiketat me kujdes.
Flaka














