Papaja – fruti që ndihmon zemrën, por dëmton tiroiden
Papaja, e njohur si “pjepër i lashtë”, është një frut tropikal me vlera të larta ushqyese dhe përfitime të shumta për shëndetin. E pasur me beta-karoten, vitaminë C, fibra dhe enzima natyrale, ajo ndihmon në përmirësimin e shikimit, tretjes, shëndetit të zemrës dhe zorrëve. Megjithatë, nuk rekomandohet për të gjithë, pasi mund të shkaktojë efekte anësore në disa raste.
Vlera ushqyese për 157g papaja:
- 67 kalori
- 95.6 mg vitaminë C
- 286 mg kalium
- 2.6 g fibra
- 12.3 g sheqer total
- Beta-karoten, magnez, fosfor, kalcium
Përfitimet kryesore:
- Mbron shikimin falë beta-karotenit
- Lufton inflamacionin me enzimen papainë
- Përmirëson tretjen dhe shëndetin e zorrëve
- Ul sheqerin në gjak (në formë të fermentuar)
- Mbron zemrën duke ulur kolesterolin LDL dhe tensionin e gjakut
Rreziqet dhe grupet që duhet të shmangin papajën:
- Hipotiroidizëm: përmban goitrogjene që pengojnë thithjen e jodit
- Alergjik ndaj lateksit: enzimat mund të shkaktojnë reaksione alergjike
- Astmatikët: papainë mund të shkaktojë probleme me frymëmarrjen
- Gratë shtatzëna: papaja e papjekur mund të shkaktojë kontraksione të mitrës
- Njerëzit me gurë në veshka: sasi të larta të vitaminës C mund të jenë të rrezikshme
- Personat që marrin hollues gjaku: rrit rrezikun e gjakderdhjes
- Ndërveprim me ilaçe për tiroiden dhe zemrën
Farat e papajës janë të sigurta për konsum në sasi të vogla, por mund të shkaktojnë diarre nëse konsumohen tepër.
Flaka














