Kafeja mbron mëlçinë: Ja çfarë thotë studimi britanik
Një studim i fundit i kryer në Mbretërinë e Bashkuar ka zbuluar se konsumi i përditshëm i kafesë lidhet me një rrezik dukshëm më të ulët të sëmundjeve të mëlçisë. Sipas të dhënave, pirësit e kafesë kishin 21% më pak gjasa të zhvillonin sëmundje të mëlçisë dhe 49% më pak rrezik për vdekje nga sëmundja kronike e mëlçisë.
Studiuesit theksojnë se përfitimet më të mëdha janë vërejtur tek ata që konsumojnë kafe të bluar, e cila përmban nivele më të larta të përbërësve mbrojtës si antioksidantët dhe substancat anti-inflamatore. Kafeja mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe fibrozës në mëlçi, duke e bërë atë një mënyrë të përballueshme për të mbrojtur këtë organ jetik.
Ekspertët rekomandojnë konsumimin e 1–2 filxhanëve kafe të zezë në ditë, ndërsa paralajmërojnë që personat me probleme gastrointestinale apo kardiake duhet të jenë të kujdesshëm me sasinë.
Ky studim shton provat në rritje se kafeja mund të jetë një superpije për shëndetin e mëlçisë, duke ulur rrezikun e cerozës, përmirësuar sëmundjen e mëlçisë yndyrore dhe reduktuar nivelet e enzimave të dëmshme.
Flaka














