A e dini: Pse, megjithatë, nuk duhet të pimë kurrë raki para se të hamë?
E ndërsa pijet pak të hidhura me më pak alkool pihen para vaktit, në fund të vaktit duhen shërbyer pije që do ta bëjnë jetën më të lehtë pas një vakti të bollshëm… Një pije para vaktit mund të ndihmojë tretjen, por vetëm nëse zgjidhni e duhura. Rakia nuk është ajo. Rakia mund të prishë ngrënien, ashtu si tretja, vetëm duke tronditur stomakun.
Pirja e një ose dy gotash raki para vaktit është një zakon i zakonshëm në shtëpi ose në restorant, por ky zakon nuk nxit oreksin dhe nuk përmirëson shijen e ushqimit. Përkundrazi, ajo vetëm mund ta prishë atë, ashtu si tretja, e cila do t’ju sinjalizojë të shtrydhni stomakun tuaj, gjë që ne kështu po tronditim. Por nëse pini pak pije të hidhur në gllënjka të vogla, nuk do t’i mbyllni sythat e shijes, por do t’i stimuloni ato, ashtu siç stimuloni lëngjet e stomakut dhe lehtësoni tretjen.
Pije dhe etiketa
Prandaj, në vend të pijeve të forta të shkurtra, sipas etikës së tavolinës, mund të pini pije bimore, të hidhura që kanë pak alkool në to.
Mos pini pije të ëmbla me bazë alkooli, sepse mund të merrni urth, ndaj pije të tilla ruajini për fundin e vaktit, pra për ëmbëlsirë.
Sipas legjendës, pirja rituale e pijeve të hidhura para ngrënies për të stimuluar tretjen daton që në Greqinë e lashtë, kur babai i mjekësisë, Hipokrati, rekomandoi pirjen rituale të verës së hidhur me aromë para ngrënies. Historia regjistron një kulturë të tillë në qytetërime të tjera të lashta që përdorën pije alkoolike të hidhura dhe të lehta për të njëjtin qëllim: nga asirianët tek egjiptianët dhe tartarët.
Aperitivi u bë i njohur vetëm në fund të shekullit të 18-të, veçanërisht në Itali. Pijet si vermuti, martini dhe kampari u bënë gjithnjë e më të njohura me kalimin e kohës dhe së shpejti u shfaqën edhe spritzes, negronis dhe belinis popullore.
Çfarë është Digestive?
Digjestivët pihen në fund të vaktit për të stimuluar qarkullimin dhe për të përmirësuar tretjen. Dhe ndërsa francezët rekomandojnë pak konjak, një raki të mirë ose Chartreuse (një liker bimor kartuzian), italianët preferojnë raki rrushi, amaro të hidhur, Fernet-Branco (një liker i hidhur që përmban më shumë se 40 barishte dhe erëza, si rrëshirë aromatike, kamomil. , kardamom, shafran, kantariona dhe të tjera).
Në fund të një vakti, gjermanët dolli me likere si Krauterlikor dhe Underberg, ndërsa verërat e fortifikuara dominojnë në Spanjë dhe Portugali.
Pavarësisht se cilën pije zgjidhni, jini të butë me shëndetin tuaj.