Çfarë nuk duhet të hani pas moshës 40 vjeçare – paralajmërimi i ekspertëve
Sipas ekspertëve të AgroWeb.org, njerëzit në grupmoshën 35-55 vjeç përballen me një rrezik të shtuar për sëmundje të zemrës, kolesterol të lartë, artrit dhe diabet, sidomos nëse nuk i kushtojnë vëmendje ushqimit.
Studimet tregojnë se nivelet mesatare të larta të kolesterolit në këtë moshë mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës deri në 39%.
Ushqimet që duhen shmangur:
- Mishrat e përpunuar: Salçicet, proshutat dhe sallamet rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
- Alkoli: Ndikon negativisht në përthithjen e vitaminës A, e rëndësishme për rigjenerimin e qelizave.
- Pijet e gazuara: Të pasura me sheqerna dhe ëmbëlsues artificialë, lidhen me probleme të zemrës dhe kujtesës.
- Të skuqurat: Rrisin rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare.
- Drithërat jo të plota: Buka e bardhë dhe makaronat shkaktojnë inflamacion në organizëm.
- Ëmbëlsirat e gatshme: Përmbajnë substanca që dëmtojnë mushkëritë dhe zemrën.
Zgjidhje të shëndetshme: Gatimi me avull, zierja dhe pjekja janë alternativa të rekomanduara. Kombinimi me aktivitet fizik përmirëson ndjeshëm cilësinë e jetës pas të dyzetave.
Flaka














