Austria dërgon 190 ushtarë në Kosovë

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 19:11

Austria dërgon 190 ushtarë në Kosovë

Brenda këtij muaji, kontingjenti i 50-të i ushtarëve austriakë do të dërgohet në misionin e KFOR-it.

Ministrja e Mbrojtjes e Austrisë, Klaudia Tanner, tha se vendi i saj është i përkushtuar të marrë pjesë në mënyrë aktive në tejkalimin e krizave dhe sigurimin e paqes përmes operacioneve ndërkombëtare të paqes në mënyrë që të përballet me sfidat e reja të shekullit 21.

Ajo theksoi se zgjidhja e problemeve aktuale të sigurisë kërkon bashkëpunim të ngushtë në nivel evropian dhe ndërkombëtar.

“Përveç përgjegjësisë së saj kryesore për mbrojtje ushtarake kombëtare, pjesëmarrja në operacionet ndërkombëtare të paqes është një prioritet i lartë për Forcat e Armatosura Austriake. Ushtarët austriakë janë dëshmuar gjithmonë të jenë partnerë të besueshëm edhe në Kosovë, dhe jam e kënaqur që ky kurs po vazhdon vazhdimisht me rotacionin e Kontingjentit të 50-të”, tha ministrja Tanner.

Austria merr pjesë në këtë mision që nga viti 1999. Komandant i kontingjentit të ri do të jetë Kolonel i Shërbimit të Shtabit të Përgjithshëm Bernhard Gruber, i cili do të drejtojë rreth 190 ushtarë.

Që nga 2 korriku 1999, Forcat e Armatosura Austriake kanë qenë aktive në Kosovë.

Ministria austriake e Mbrojtjes thotë se Forcat e Armatosura Austriake kontribuojnë në ruajtjen e rendit dhe sigurisë publike, mbështesin organizatat ndërkombëtare dhe ndihmojnë në rindërtimin e rajonit.

“Vazhdimisht ka trazira në zonën operative, përfshirë majin e vitit 2023, ku pati trazira serioze në zonën e Zveçanit me shkëmbime zjarri dhe hedhje granatash dore, dhe rreth 60 ushtarë të KFOR-it (pa austriakë) u plagosën, disa prej tyre rëndë”, thekson kjo ministri.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 19:11