Qëndrimi ulur 30 minuta më pak në ditë mund të ulë presionin e lartë të gjakut tek të moshuarit

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 19:38

Qëndrimi ulur 30 minuta më pak në ditë mund të ulë presionin e lartë të gjakut tek të moshuarit

Të moshuarit përfundojnë me presion më të ulët të gjakut pasi u trajnuan të ngriheshin dhe të lëviznin më shpesh, thotë një studim i ri.

Trajnimi shëndetësor reduktoi me sukses kohën e qëndrimit ulur për një grup të të rriturve të moshuar me pak më shumë se 30 minuta në ditë, sipas një raporti të botuar të mërkurën në revistën JAMA Network Open.

Të ulurit më pak çoi në një ulje prej gati 3.5 pikësh në presionin mesatar të gjakut të të moshuarve, thanë studiuesit.

Për krahasim, rritja e aktivitetit fizik zakonisht çon në një ulje mesatare prej 4 pikësh të presionit të gjakut dhe humbje peshe një reduktim mesatar prej 3 pikësh, vunë në dukje ata, raporton Upi.

“Gjetjet tona janë me të vërtetë premtuese sepse të rrish ulur më pak është një ndryshim që mund të jetë më i lehtë për njerëzit sesa rritja e aktivitetit fizik, veçanërisht për të moshuarit që kanë më shumë gjasa të jetojnë me kufizime si dhimbja kronike ose funksioni fizik i reduktuar”, tha studiuesja kryesore Dori Rosenberg, hetuese e lartë shkencore në Institutin Kërkimor Kaiser Permanente të Uashingtonit në Seattle.

Të rriturit e moshuar zakonisht ulen midis 65% dhe 80% të orëve të zgjimit, thanë studiuesit në shënimet e sfondit. Një sjellje e tillë e qëndrimit ulur mund të çojë në sëmundje të zemrës dhe diabet.

Studimi i ri përfshiu 283 të moshuar të moshave 60 deri në 89 vjeç të mbuluar nga sistemi shëndetësor i Kaiser Permanente në shtetin Uashington.

Të moshuarit morën të gjithë një tavolinë për qëndrim në këmbë, një gjurmues aktiviteti dhe 10 seanca stërvitore shëndetësore gjatë një periudhe gjashtëmujore. Në këto sesione, pjesëmarrësit vendosën synime për të reduktuar kohën e kaluar ulur.

Një grup kontrolli mori gjithashtu trajnime shëndetësore, por u fokusua në fusha të shëndetit që nuk lidhen me qëndrimin në këmbë ose rritjen e aktivitetit.

Pandemia kërkoi që shumica e seancave të stërvitjes shëndetësore të jepeshin nga distanca.

Megjithatë, të moshuarit ishin në gjendje të përmirësonin modelet e tyre të uljes dhe më shumë kohë qëndrimi në këmbë çoi në presion më të mirë të gjakut.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 5 Prill, 2024 19:38