Çmimet e ushqimeve në botë po rriten, a do të ketë rritje të çmimeve te ne?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 21:18

Çmimet e ushqimeve në botë po rriten, a do të ketë rritje të çmimeve te ne?

Rritja e çmimeve të ushqimeve në botë, për herë të parë pas një rënie 7-mujore, njoftoi FAO. Sipas Organizatës së Ushqimit të Kombeve të Bashkuara, rritja ka ardhur për shkak të rritjes së çmimit të naftës me 8% në mars krahasuar me muajin e kaluar, produkteve të qumështit me gati 3% dhe mishit me 1.7%. Kjo për shkak të rritjes së kërkesës, dhe korrjes më të vogël, thonë ekspertët. Ndoshta do të pasojë një rritje e lehtë e çmimit të vajrave, por megjithatë besojnë se është një efekt i përkohshëm, përcjell FLAKA.

“Është e vështirë të thuhet se çfarë do të ndodhë në muajt në vijim. Ndoshta është vetëm një efekt sezonal i izoluar tani në mars, sepse të mos harrojmë se në anën e kërkesës në këtë periudhë ka efekte nga festat, domethënë Pashkët Katolike, Ramazani dhe Pashkët Ortodokse, Bajrami”, tha Marjan Petrevski, profesor universitar.

Sa i përket çmimeve te ne, nuk pritet rritje e ndjeshme. Përkundrazi, Petreski vlerëson se trendi në rënie i inflacionit do të vazhdojë edhe në muajt në vijim.

“Pres që tendenca e përgjithshme e inflacionit të mbetet në rënie. Pres që këtë vit ta përfundojmë me projeksionin që e kemi nga ky vit, 3 deri në 3,5%, dhe në përgjithësi tendenca është në rënie”, shton Petreski.

Për të parandaluar një rritje të ndjeshme të çmimeve të ushqimeve, pas skadimit të masës së çmimeve të garantuara, Kuvendi miratoi në mars ligjin për praktikat e padrejta tregtare. Qeveria ka hartuar një Rregullore, me mbi 2500 produkte, marzhet e të cilave nuk duhet të kalojnë 10 për qind. Ajo e dërgoi atë në Odat Ekonomike për shqyrtim dhe u dha atyre dy javë kohë për ta shqyrtuar, pas së cilës duhej të hynte në fuqi. Por edhe pas një muaji, Rregullorja ende nuk është miratuar. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 21:18