Merr hov epidemia me kollën e keqe, për një javë shënohen 50 raste të reja

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 19:00

Merr hov epidemia me kollën e keqe, për një javë shënohen 50 raste të reja

Janë regjistruar 50 raste të reja me kollë të mirë në vetëm për një javë, bën të ditur Instituti i Shëndetit Publik. 9 prej pacientëve janë hospitalizuar. Në Klinikën për Sëmundje të Fëmijëve nuk ka pacient me pertusis. Kolla e mirë përhapet më shpejtë kur moti është i ngrohtë dhe temperaturat janë më të larta. Sipas pulmologëve, rritja e imunizimit është faktori kyç që do të parandalonte përhapjen e mëtejshme.

“E kollitura tek pertusis është karakteristike, specifike ka sulme me ç’rast humbet frymëmarrja. Këto sulme mund të zgjasin dhe të përfundojnë me ndërprerje të frymëmarrjes, me mavijosje përreth buzëve. Këto simptoma ndodhin disa herë gjatë ditës dhe kanë kohëzgjatje prej javësh.”, – deklaroi pulmoalergologia, Vesna Micevska.

Numri më i madh i pacientëve janë nga kryeqyteti. Deri më 4 prill në vend janë regjistruar 399 raste me kollën e mirë. Prej tyre 239 raste nuk janë vaksinuar fare ose nuk janë imunizuar plotësisht. Mjekët vazhdimisht u bëjnë thirrje prindërve që të vaksinojnë fëmijët e tyre. Nga pacientët e deritanishëm janë shtruar në spital 58 persona, 49 prej tyre të moshës deri në 4 vjeç.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 19:00