Osmani: Një ditë pas zgjedhjes së kreut të shtetit duhet të mbyllemi dhe të mos dalim derisa të pajtohemi për ndryshimet kushtetues

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 20:50

Osmani: Një ditë pas zgjedhjes së kreut të shtetit duhet të mbyllemi dhe të mos dalim derisa të pajtohemi për ndryshimet kushtetues

Kandidati presidencial i Frontit Evropian thotë se VMRO-DPMNE e përdor albanofobinë për qëllime politike me deklarata se BDI duhet të shkojë në opozitë dhe ajo parti (VMRO-DPMNE) nuk e kupton se pikërisht BDI është arsyeja që populli shqiptar është i integruar në institucione dhe se uniteti i Maqedonisë forcohet, përcjell FLAKA.

Vendi ynë aktualisht është në një udhëkryq dhe zgjedhjet nuk janë thjesht zgjedhje të zakonshme, por një betejë mes dy koncepteve, tha kandidati i “Frontit Europian” për kryetar të shtetit, Bujar Osmani, në “360 gradë” në MRT 1. Sipas tij, njëri koncept ofron integrim, bashkëjetesë, harmoni, përparim dhe prosperitet ekonomik, ndërsa tjetri – izolim, tensione etnike, konflikte dhe regresion. Ai shton se për fat të keq në zgjedhjet e ardhshme ka një ofertë që është nacional-shoviniste dhe që kërkon 61 deputetë për të përjashtuar të tjerët nga vendimmarrja, prandaj çdo dështim për të mbështetur rrugën evropiane do të thotë kthim në izolim dhe konflikt.

“Me shumë mundim ia dolëm të arrijmë një lloj demokracie konsensuale dhe vendimmarrje të përbashkët në mënyrë që të gjitha komunitetet të ndihen rehat në shtëpitë e tyre, të jenë qytetarë besnikë dhe të dëgjohet zëri i tyre, sepse ne duhet të krijojmë një shtet dhe një shoqëri në të cilën askush nuk do të ndihet i përjashtuar”, thotë Osmani.

Ai konsideron se sjellja e amendamenteve kushtetuese është hapi i vetëm për vazhdimin e rrugës së integrimit evropian të vendit dhe se kur duhet të miratohen, Osmani mendon se kjo duhet të ndodhë menjëherë pas zgjedhjeve.

“Ja, ne duhet ta bëjmë presidentin të bëjë betimin diku më 12 maj. Prandaj them se ajo që duhet bërë më 13 maj është të gjejmë një vend ku do të mbyllemi dhe të mos dalim derisa të japim dorën. Përndryshe, nuk do të kemi shpëtim nga këto cikle krizash të përhershme të njëpasnjëshme politike. Qytetarët nuk mund të lejojnë më që dikush t’ua rrëmbejë të ardhmen për shkak të aventurave politike, ne ishim vetëm 20 vjeç”, tha Osmani.

Në lidhje me pohimet e liderëve të VMRO-DPMNE-së se vendi është i bllokuar në procesin integrues për shkak të nivelit të lartë të krimit dhe korrupsionit dhe se nëse fillon një luftë vendimtare kundër këtyre dukurive, pas gjashtë deri në nëntë muaj presioni do të zhvendoset në Bullgaria dhe Maqedonia do të vazhdojnë negociatat për anëtarësim, Osmani u përgjigj se lufta kundër korrupsionit varet pikërisht nga procesi integrues dhe hapja e kapitujve 23 dhe 24 dhe jo anasjelltas.

“A mendoni se qytetarët nuk e mbajnë mend gjithçka ndodhi në këto 30 vite dhe premtimet dhe zhgënjimet e vazhdueshme pas zgjedhjeve. Fatkeqësisht, prisja që pas 30 vitesh opozita maqedonase të piqet dhe të kuptojë se pa harmoni ndëretnike dhe marrëdhënie të mira fqinjësore dhe pa procese të qarta integruese euroatlantike nuk mund të ketë stabilitet, parashikueshmëri, përparim ekonomik dhe mirëqenie të qytetarëve. Këto janë parametra bazë që duhet t’i dijë çdo njeri, pavarësisht nëse është politikan apo jo”, tha Osmani.

Kandidati presidencial i “Frontit Europian” thotë se VMRO-DPMNE e përdor albanofobinë për qëllime politike me deklarata se BDI duhet të shkojë në opozitë dhe beson se ajo parti nuk e kupton se ishte BDI-ja që ishte arsyeja që populli shqiptar u integrua në institucionet dhe arsyeja që forcohet uniteti i Maqedonisë.

“Është eufemizëm (deklaratat e VMRO-DPMNE-së se nuk kanë problem me shqiptarët por me BDI-në), sepse e di që kanë marrë pjesë në atë mbledhje të qendrave politiko-oligarkike ku kanë diskutuar se shqiptarët kanë depërtuar shumë në politikë, dinamika, tani depërtojnë edhe në dinamikën ekonomike dhe duhet t’i japim fund, e për t’i dhënë fund, duhet të rrënohet BDI-në, e për të rrënuar BDI-në duhet t’i heqim mitin Ahmetit. Këto janë fjalitë që i kanë përmendur vetë, duke përfshirë edhe një nga liderët e asaj partie në ato takime”, tha Osmani. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 20:50