Pendarovski: Gabimi ynë më i madh është se kemi ndalur në gjysmë të rrugës zbatimin e sloganit “Pa drejtësi, nuk ka qetësi”

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 21:38

Pendarovski: Gabimi ynë më i madh është se kemi ndalur në gjysmë të rrugës zbatimin e sloganit “Pa drejtësi, nuk ka qetësi”

“Ata nuk kërkuan kurrë falje për 27 prillin, përkundrazi paralajmëruan amnisti për ata që hynë për të vrarë deputetë. Dhe jo vetëm kaq i quajnë mbrojtës kushtetues. Dhe me shumë mundësi ne të tjerët që ishim brenda Kuvendit ishim ngacmuesit. Ndoshta e organizuam vetë. Nëse nuk kishte turp apo mbulesë, të shpallësh banditë që donin të pengonin ndryshimin e qeverisë dhe pushteti të ishte në duart e atyre që fituan besimin e qytetarëve, do të thotë të respektosh të drejtat elementare demokratike. Ata nuk kërkuan falje as për vitin 2012, kur i hodhën gazetarët dhe mediat si lecka kur u miratua buxheti, pjesa më e madhe e të cilit ishte dedikuar për Shkupin 2014. Ikën jashtë dhe askush nuk mund t’u bëjë asgjë ndërkohë”. , thotë kandidati i mbështetur për president nga koalicioni i LSDM-së, përcjell FLAKA.

Taçe bëri një përmbledhje të mrekullueshme të vendit ku kemi qenë bashkë, sa larg kemi arritur së bashku. Do t’i referohem shkurtimisht disa gjërave kyçe që bëmë së bashku me ju, të cilat nuk janë bërë për 33 vjet në këtë vend. Kështu ka thënë sonte nga Aerodromi i Shkupit, kandidati për president Stevo Pendarovski, i mbështetur nga koalicioni i LSDM-së, duke theksuar se gjëja më e madhe që kanë bërë para katër vitesh ka qenë kur jemi anëtarësuar në NATO. Dhe e dyta, siç tha kandidati për president, është hapja e negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

“Asnjë grup politik nuk pati guximin të bënte një kompromis dhe ta fuste shtetin në bashkimin më të fuqishëm politik të ndërgjegjes, i cili garanton se integriteti dhe sovraniteti juaj territorial nuk mund të cenohet nga askush. Sepse përveç nesh janë 31 vende, ushtritë më të fuqishme, ekonomitë më të mëdha dhe demokracitë më të mëdha. Ekziston një nen në marrëveshjen bazë të aleancës – një sulm ndaj njërit konsiderohet sulm ndaj të gjithëve. Mund ta imagjinoni Maqedoninë e vogël me 1.8 milionë banorë, në të njëjtën tryezë dhe me të njëjtat detyrime dhe përgjegjësi si Amerika, Kanadaja, Franca, Britania etj., të kenë mekanizma të përbashkët me të cilët përballen me krizat”, tha ai.

Sipas tij, akti i anëtarësimit në NATO është i barabartë me aktin e shpalljes së pavarësisë së Maqedonisë nga viti 1991.

“Gjëja e dytë që bëmë pas 17 vitesh pritje në dhomën e pritjes së BE-së, sepse edhe atje bëmë një kompromis, i cili nuk i kërcënoi interesat kombëtare të Maqedonisë, është hapja e të paktën dy dekadave të anëtarësimit në BE”, thotë Pendarovski.

Sipas tij, ajo që ndodhi dje me arrestimin e gazetarit është vetëm një kujtim i së shkuarës së errët.

“Ata nuk kërkuan kurrë falje për 27 prillin, përkundrazi shpallin amnisti për ata që hynë për të vrarë deputetë. Dhe jo vetëm kaq i quajnë mbrojtës kushtetues. Dhe me shumë mundësi ne të tjerët që ishim brenda Kuvendit ishim ngacmuesit. Ndoshta e organizuam vetë. Nëse nuk kishte turp apo mbulesë, të shpallësh banditë që donin të pengonin ndryshimin e qeverisë dhe pushteti të ishte në duart e atyre që fituan besimin e qytetarëve, do të thotë të respektosh të drejtat elementare demokratike. Ata nuk kërkuan falje as për vitin 2012, kur i hodhën gazetarët dhe mediat si lecka kur u miratua buxheti, pjesa më e madhe e të cilit ishte menduar për Shkupin 2014. Ikën jashtë dhe askush nuk mund t’u bëjë asgjë ndërkohë”,tha ai.

Pendarovski pyeti se a mund të ishin më mirë diku dhe nëse kishin gabuar, për të cilën ai menjëherë u përgjigj pozitivisht, si dhe se ishte i pari që gabon.

“Gabimi apo dështimi ynë më i madh është se kemi ndalur në gjysmë të rrugës zbatimin e sloganit kyç të revolucionit të vetëm civil që kemi pasur në vend, si Revolucioni Shumëngjyrësh dhe slogani Pa drejtësi nuk ka qetësi. Dhe në atë pjesë ne dallojmë nga regjimi. Zyrtarët aktualë që ishin me ne në vitin 2016 u përballën me fytyrën e drejtësisë. Megjithatë, ne nuk shkuam deri në fund në të. Pse? Në bindjen time të thellë, disa gjyqtarë dhe prokurorë ishin të ndikuar drejtpërdrejt nga qendrat e pushtetit politik dhe nuk kishin ndërmend të ndiqnin penalisht krimet dhe grabitjet e dukshme të popullit. Prandaj duhet të premtojmë, detyrë e parë duhet të jetë një vetting i thellë i të gjithë gjyqtarëve, por edhe i politikanëve”, tha Pendarovski.

Tashmë, falë sinergjisë mes armiqve të jashtëm dhe armiqve të brendshëm, sipas tij, ne jemi vetëm të bllokuar, që thotë ai do të thotë vetëizolim në planin afatgjatë.

“Në pesë vitet e mia, mendoj se e kam realizuar plotësisht atë që kam premtuar. Gjatë gjithë këtyre pesë viteve jam përpjekur t’i kushtoj vëmendje të barabartë çdo qytetari. Për mua të gjithë qytetarët janë të barabartë. Dhe kështu kam ndërmend të vazhdoj”, tha ai.

Pendarovski bëri thirrje për mobilizim masiv më 24 prill që, siç tha, të festojmë fitoren e dyfishtë më 8 maj.

“Për mendimin tim, më 24 të këtij muaji raundi i parë do të jetë vendimtar për të garantuar fitoren më 8 maj. Sepse atëherë do të përvijohet mobilizimi, forca, potenciali i këtij grupi njerëzish, i atyre qytetarëve maqedonas që duan që shteti të jetë evropian dhe demokratik. Prandaj do t’ju kërkoj mobilizim masiv në rrethin e parë zgjedhor më 24 prill duke e rrumbullakosur numrin 1, që më 8 maj të festojmë fitore të dyfishtë”, tha Pendarovski nga lagjja Aerodrom i Shkupit.

Sipas tij, është një pamje e shëmtuar kur në një vend që duhet të jetë demokratik, një vend që negocion me BE-në, një vend anëtar i NATO-s, një vend i pavarur prej 30 vitesh, kur nëse thua kështu, shikon të veçantë agjentë që sulmojnë një gazetar ndërsa ai është duke bërë punën e tij.

“Nga aty ka qenë njëqind herë provokimi, nuk e di çfarë, ka një mënyrë arrestimi dhe nëse respektojnë procedurat nuk duhet të shohim skena të tilla. Skena të tilla ka vetëm në Rusinë e Putinit dhe Bjellorusinë e Lukashenkos”, tha ai. FLAKA
.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 8 Prill, 2024 21:38