A fluturojnë lakuriqët e natës gjatë një eklipsi diellor?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 19:10 Përditësuar

A fluturojnë lakuriqët e natës gjatë një eklipsi diellor?

Dje Hëna rrëshqiti përballë Diellit dhe përkohësisht e ktheu ditën në natë në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut.

Eklipsi diellor ngriti një pyetje interesante: A ishin lakuriqët e natës, të cilët janë kafshë nate, të hutuar nga fillimi i papritur i errësirës dhe a dolën nga strehët e tyre gjatë ditës?

– Gjatë një eklipsi diellor, shumë kafshë shfaqin sjellje që lidhen me muzgun e hershëm – thotë Babak Tafreshi, një studiues dhe fotoreporter i National Geographic, i cili ka dokumentuar 13 eklipse diellore që nga viti 1995.

Për shembull, dihet se kriketat fishkëllenin, zogjtë këndojnë dhe bretkosat kërcasin kur Hëna kalon Diellin. Disa kafshë e perceptojnë eklipsin si një stuhi të shkurtër dhe të shpejtë kur qielli errësohet. Kjo është arsyeja pse disa kafshë strehohen dhe ka një heshtje të pazakontë gjatë një eklipsi diellor.

Ashtu si trupi i njeriut ka një ndjenjë të paqartë se kur është koha për t’u zgjuar, trupat e lakuriqëve të natës janë të përshtatur me mjedisin e tyre. Lakuriqët e natës që banojnë në shpella mbështeten veçanërisht në këto shenja, pasi habitatet e tyre mund të jenë plotësisht të errëta, pavarësisht nëse është ditë apo natë.

Kjo është arsyeja pse Rodrigo Medellín, një ekspert dhe studiues, dyshon se popullatat e lakuriqëve me ekspozim më të madh ndaj dritës kanë më shumë gjasa t’i përgjigjen errësimit sesa lakuriqët e tjerë.

Për shembull, lakuriqët brazilianë që banojnë në pjesën e poshtme të urës së Kongresit në Austin, Teksas, përjetojnë më shumë rrezet e diellit sesa lakuriqët e së njëjtës specie që jetojnë në shpella.

“Është e vështirë për mua të imagjinoj se lakuriqët e natës që banojnë në shpella do të vërejnë ose do të kujdeseshin për një eklips total ndërsa jetonin në shpella të errëta”, tha Winifred Frick, shkencëtar kryesor në Bat Conservation International.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 19:10 Përditësuar