Monitorimi i saktë i glukozës në gjak duke përdorur një busull të telefonit celular

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 19:03

Monitorimi i saktë i glukozës në gjak duke përdorur një busull të telefonit celular

Magnometri, pra busulla e integruar, gjendet pothuajse në të gjithë telefonat celularë sot. Ai zbulon drejtimin e fushës magnetike të Tokës dhe siguron informacion jetik të navigimit.

Falë teknologjisë së re, magnometri standard i celularit tani ka një përdorim krejtësisht të ndryshëm. Gjegjësisht, sistemi i ri u mundëson celularëve të matin nivelet e glukozës, një shënues për diabetin, me saktësi të shkëlqyer.

Një magnetometër i kombinuar me materiale magnetike do të ndryshonte strukturën e tij në përgjigje të stimujve biologjikë ose mjedisorë. Kjo mund të kontribuojë në monitorimin ose diagnostikimin e sëmundjes.

Kjo u bë nga ekipi i Institutit Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë. Në kërkimin e tyre, shkencëtarët bashkangjitën një pus në miniaturë që përmban një zgjidhje dhe një rrip hidrogeli në telefon. Një hidrogel është një substancë poroze që zgjerohet kur zhytet në ujë.

busull

Studiuesit projektuan hidrogelin për t’u zgjeruar në përgjigje të pranisë së vlerave të glukozës ose pH. Zgjerimi dhe tkurrja e hidrogelit bën që grimcat magnetike të migrojnë në drejtime të ndryshme në krahasim me magnometrin e telefonit celular. Kjo i lejon magnometrit të zbulojë ndryshimet e lidhura në fuqinë e fushës magnetike.

Duke përdorur këtë metodë, shkencëtarët kanë qenë në gjendje të zbulojnë përqendrimet e glukozës deri në të miliontat e një nishani. Një mol është një njësi matëse që përfaqëson një numër të caktuar atomesh ose molekulash në një substancë.

Studiuesit pohojnë se së shpejti do të jenë në gjendje të zbulojnë histaminat, proteinat e caktuara dhe ADN-në në përqendrime deri në disa dhjetëra nanomole. Kjo është një e miliarda e nishanit. Ky përmirësim mund të jetë shumë i dobishëm. Për shembull, zbulimi i histamines do të përfshinte normalisht një mbledhje të urinës 24-orëshe dhe një hetim kompleks laboratorik.

Mjekët zakonisht identifikojnë histaminat në urinë në përqendrime që variojnë nga rreth 45 deri në 190 nanomole.

– Testi në shtëpi duke përdorur një magnetometër celulari, i ndjeshëm ndaj përqendrimeve nanomolare, do të lejojë që matjet të bëhen me shumë më pak përpjekje – thotë studiuesi Mark Ferris.

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 19:03