Ndryshimi i kornizës negociuese të Maqedonisë me BE-në skenar real apo mjegull parazgjedhore?

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 20:14

Ndryshimi i kornizës negociuese të Maqedonisë me BE-në skenar real apo mjegull parazgjedhore?

Ndryshimi i kornizës negociuese të Maqedonisë me BE-në, skenar real apo mjegull parazgjedhore? Fushata zgjedhore, përveç numrit të madh të premtimeve të partive politike, nxori në sipërfaqe edhe njoftimet për disa të ashtuquajtura zgjidhje kreative për ndryshimin e dokumentit me BE-në, të cilin Maqedonia e pranoi në korrik të vitit 2022, përcjell FLAKA.

A mund të ndryshohet korniza me BE-në, sidomos pas deklaratës së komisionerit evropian Varheji, i cili nga Sofja tha se kriteret për anëtarësimin e Maqedonisë në BE janë shumë të qarta.

“Për të ndryshuar atë kornizë negociuese, duhet të ndryshojnë shumë kushte politike brenda Bashkimit Evropian, duhet të ndryshojnë kushtet politike brenda Bullgarisë, imazhi i tyre për ne dhe strategjia e tyre ndaj çështjes maqedonase. Në fund do të ndryshojë edhe pozicioni i Maqedonisë dhe ne do të jemi në një farë mënyre më të fuqishëm dhe do të mund të negociojmë më fuqishëm. Unë do të thosha se për të gjithë ata faktorë, ka shumë pak gjasa që këta faktorë të ndryshojnë në favorin tonë, në mënyrë që ne të ndryshojmë Kornizën Negociuese me BE-në. Pra, për fat të keq, duhet të pajtohem me z. Varhey”, tha Dimitar Nikollovski nga Eurothink.

Sipas ekspertëve, do të jetë jashtëzakonisht e vështirë në periudhën paszgjedhore, gjatë formimit të qeverisë ose mundësisht pas kësaj, të shmanget aderimi në amendamentet kushtetuese.

Dhe komisioneri europian Varheji tha se pret që menjëherë pas zgjedhjeve të majit që qeveria e re të vazhdojë të përmbushë kriteret. Rastësisht apo jo, Varheji i dërgoi një mesazh dje nga Sofja qeverisë së re, siç tha ai, qeverisë së Maqedonisë së Veriut.

“Kemi dëgjuar disa herë se përfaqësues të organizatave ndërkombëtare e bëjnë këtë gabim dhe nuk e ndjekin marrëveshjen e Prespës, duke përdorur mbiemrin Veriut. Duhet reaguar dhe korrigjuar”, ka thënë Nikollovski.

Përndryshe, korniza e negociatave është një aspekt ligjor formal dhe miratohet nga Këshilli i BE-së në mënyrë unanime dhe mund të ndryshohet vetëm në të njëjtën procedurë si gjatë miratimit. Maqedonia nuk merr pjesë as në përcaktimin e as në vendimmarrjen e Këshillit të BE-së, për miratimin e Kornizës Negociative. Bëhet fjalë për kushtet në të cilat Maqedonia duhet të pranohet si anëtare e plotë e Bashkimit Evropian. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 20:14