Qeveria mori vendim për praninë e forcave të armatosura amerikane në vend

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 20:32

Qeveria mori vendim për praninë e forcave të armatosura amerikane në vend

Qeveria e Maqedonisë së Veriut, me propozim të Ministrisë së Mbrojtjes, në mbledhjen e sotme ka miratuar tri vendime për qëndrimin e Forcave të Armatosura të SHBA-së për Evropë në territorin e vendit, duke dërguar pjesëtarë të ushtrisë për të marrë pjesë në “EFES 24 stërvitje, në Republikën e Turqisë dhe në stërvitjen “Luftëtari i fuqishëm 24” në Republikën e Hungarisë, përcjell FLAKA.

Siç njofton qendra e shtypit e Qeverisë, në seancë Qeveria shqyrtoi dhe miratoi Informacionin për hyrjen dhe qëndrimin e forcave të armatosura të huaja në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, me qëllim të zbatimit të “Reagimit të Shpejtë 24” ushtrimin dhe mori këtë Vendim.

“Stërvitja, sipas informacioneve të ministrisë së linjës, organizohet plotësisht nga Forcat e Armatosura të Shteteve të Bashkuara për Evropën dhe do të zhvillohet nga data 24 prill deri më 29 maj 2024 në poligonin e Ushtrisë Krivolak. Stërvitja parashikon pjesëmarrjen e pjesëtarëve të Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara për Evropën, me pajisje, armë, mjete motorike ushtarake dhe civile, avionë, dronë dhe mjete të tjera materiale dhe teknike dhe kryerjen e kërcimeve me parashutë, të shtënat luftarake departamentale dhe në ujë”, thuhet në njoftimin e qendrës për media.

Siç shtojnë ata, në seancë është marrë vendim edhe për dërgimin e pjesëtarëve të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut për të marrë pjesë në stërvitjen “EFES 24” në Republikën e Turqisë, të organizuar nga Forcat e Armatosura të Republikës së Turqisë e cila pritet të kontribuojë në përmirësimin e njohurive të marra dhe të fitojë njohuri dhe përvojë shtesë në fushën e planifikimit të operacioneve të NATO-s në një mjedis shumëkombësh.

Është marrë vendim edhe për dërgimin e pjesëtarëve të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut për të marrë pjesë në stërvitjen “Luftëtari i fuqishëm 24” në Republikën e Hungarisë. Stërvitja, sipas sqarimit, organizohet nga Qendra Mjekësore e Ekselencës së NATO-s dhe përveç përfaqësuesve nga anëtarët e NATO-s, parashikohet pjesëmarrja e përfaqësuesve nga vendet partnere të Aleancës së NATO-s. Stërvitja, siç u tha, do të mundësojë përmirësimin e ndërveprimit të pjesëtarëve të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut në ofrimin e mbështetjes mjekësore gjatë operacioneve të përbashkëta shumëkombëshe. FLAKA

Driton Zenku
Botuar nga Driton Zenku 9 Prill, 2024 20:32