Shkencëtarët aksidentalisht bënë një mi të rritë këmbët në vend të organeve gjenitale

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 11 Prill, 2024 18:27

Shkencëtarët aksidentalisht bënë një mi të rritë këmbët në vend të organeve gjenitale

Ky rezultat i çuditshëm e çoi kërkimin e palcës kurrizore të biologëve të zhvillimit Anastasia Lozovska dhe Moises Malo dhe kolegëve të tyre nga Instituti i Shkencës Gulbenkian i Portugalisë në një drejtim të ri.

“Nuk zgjodha unë projektin, projekti më zgjodhi mua”, tha Malo për Sarah Reardon në Nature News.

Ekipi krahasoi embrionet e miut 10 deri në 17 ditë me dhe pa versione funksionale të gjenit në fjalë, Tgfbr1, i cili kodon për proteinën e receptorit Tgfbr1.

Tgfbr1 kontribuon në një rrugë sinjalizuese që udhëzon trupin të formohet. Është një molekulë në trupin tonë që luan një rol në dhënien e udhëzimeve për qelizat gjatë zhvillimit embrional (një foshnjë që rritet para lindjes).

Një “rrugë sinjalizimi” është pjesë e një grupi udhëzimesh ose një harte që u tregon qelizave në një embrion në zhvillim se si të rriten dhe çfarë të bëhen.

Por kjo nuk është e gjitha. Ai gjithashtu u tregon qelizave se ku të bëjnë pjesë të caktuara të trupit, të tilla si gjymtyrët e pasme (këmbët në shpinë) ose organet gjenitale të jashtme (pjesët intime në pjesën e jashtme të trupit). Pra, është si të thuash, “Hej qeliza në këtë zonë, është koha për të filluar të bësh këmbët”, ose “Hej qeliza atje, është koha për të formuar pjesët intime”. Në përgjithësi, Tgfbr1 është thelbësor për t’i dhënë embrionit në zhvillim udhëzimet e duhura për t’u rritur siç duhet dhe për të formuar të gjitha pjesët e ndryshme të trupit në vendet e duhura.

Ndërsa embrioni i gjitarëve rritet, ai ndërton struktura në mënyrë sekuenciale nga koka te bishti. Në fillim të zhvillimit, mekanizmat gjenetikë kalojnë nga përqendrimi në kokë në zgjerimin e trupit dhe hedhjen e themeleve për sistemet kryesore të organeve.

Më vonë, ndodh një tranzicion i dytë ku aktivizimi i gjeneve në shtresa të shumta të indeve zgjeron kërcellin për të formuar një bisht.

Gjatë këtij procesi, ndërveprimet midis indeve të sapoformuara krijojnë strukturat e nevojshme për kanalet e daljes së trupit dhe organet gjenitale.

Ndërsa këmbët dhe krahët ndajnë shumë nga të njëjtat gjene, në fillim të procesit, gjymtyrët e pasme dhe organet gjenitale kanë më shumë të përbashkëta. Ka disa sugjerime se ato lindin nga e njëjta strukturë fillestare primordium tek paraardhësit.

Shkencëtarët zbuluan se përkundër vendosjes mjaft dramatike të ndryshme të këmbëve shtesë në embrionet pa një version funksional të Tgfbr1, gjenet e tjera të shprehura në këto këmbë janë të ngjashme me ato që gjenden në gjymtyrët normale të miut.

Studiuesit ende nuk e dinë mekanizmin e saktë midis shtypjes së gjenit Tgfbr1 që çon në një palë këmbë shtesë.

Të kuptuarit më shumë rreth këtyre proceseve themelore do t’i pajisë studiuesit me mjete shtesë për të adresuar sfidat dhe sëmundjet e zhvillimit

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 11 Prill, 2024 18:27