Bankat shesin prona

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Prill, 2024 19:32

Bankat shesin prona

Hapësira banesore dhe afariste në të gjithë vendin, shtëpi individuale banimi, garazhe veturash në qendër të Shkupit , fabrika me mijëra metra katrorë por edhe objekte të tjera ofrohen për shitje nga ana e bankave si patundshmëri nën hipotekë

Hapësira banesore dhe afariste në të gjithë vendin, shtëpi individuale banimi, garazhe veturash në qendër të Shkupit, fabrika me mijëra metra katrorë në Berovë e Strugë… objekte të frigoriferëve industriale me mijëra metra katrorë, por edhe objekte të tjera ofrohen për shitje nga ana e bankave si patundshmëri nën hipotekë.Në ofertën e bankave të ndryshme në vend, mund të gjeni edhe apartamente, tokë, disa lloje të hapësirave të biznesit të madhësive të ndryshme, si dhe lloje të ndryshme të objekteve prodhuese.Ndër objektet në shitje është objekti i dikurshëm i ndërtesës së selisë së kompanisë ndërtimore “Beton“, në Shkup me një vlerë prej 5 milionë euro.

Ndër të tjerash bankat ofrojnë në shitje edhe qumështore apo fabrikë për përpunimin e qumështit në Tetovë dhe Koçanë, apo fabrikë letre në komunën e Kratovës apo kompleks prodhues i drurit në Radovish, objekt afarist për prodhimin e biçikletave në Kumanovë, objekt afarist për prodhimin e kërpudhave në Demir Hisar, fabrikë uji në Manastir, magazina si dhe shtëpi me oborr, banesa apo edhe ferma lopësh dhe derrash.

Nga shqyrtimi i ofertës së bankave rezulton se ka një përzgjedhje të madhe të objekteve të banimit që ofrohen për shitje, por mes tyre ka edhe ndërtesa të papërfunduara. Vihet re se disa nga bankat kanë shtëpi me sipërfaqe të madhe katrore dhe janë në shitje për një periudhë më të gjatë.

Bankat vendosin të nxjerrin pronat në shitje vetëm si mjetin e fundit. Më së shpeshti është rezultat i pamundësisë së pronarëve për t’i kthyer me kohë kreditë e marra në bankë, të cilat më pas konfiskohen për shkak të kredive të papaguara dhe tani ofrohen për shitje.

Për ata që duan të blejnë një pronë ose biznes me një çmim më të ulët, ata do të duhet të bëjnë disa përpjekje në kërkimin e tyre. Çdo bankë ka një listë ose listë të pasurive të paluajtshme që shesin në faqen e saj të internetit. Gjithashtu shiten edhe objektet nga ish periudha komuniste. Në Resnjë shitet objekti afarist me magazinë dhe hapësirë ​​administrative, me sipërfaqe 1659 m2 si pjesë e ish-PRESPATEKS.

Dikur kjo fabrikë dallohej si industri e tekstilit në Resnjë. Kishte një hapësirë ​​sa 5000 metra katrorë! Pas kësaj, objektet kaluan në duart e “HaTex”, e cila nga ana e saj kryente prodhimin lon apo qepje me dorë për një kompani holandeze, por tani një pjesë e pronës është në katalogun për shitje të bankave vendore si objekt afarist me depo dhe administrative. Në Manastir dikur punonte një fabrikë e njohur e tekstilit, e njohur si Trikotazha e Pelisterit, por që tani ofrohet nga banka në shitje me një hapësirë prej afër 3000 metra katrorë dhe një çmim fillestar prej 22 milionë denarë. Por bankat nuk shesin vetëm fabrika apo hapësira afariste, por edhe linja teknologjike prodhimi si për prodhimin e granulatit plastik.

Bankat shesin edhe fabrikë vaji në Manastir apo dyqan prej 200 metra katror në qendrën tregtare në Shkup me një çmim fillestar prej 18 milionë denarë. Shiten edhe truall ndërtimi dhe ai bujqësor, vetura, makineri të ndryshme, kamionë…..

Ndryshe, rasti i njohur në opinion i këtyre shitblerjeve u realizua gjashtë vite më parë. Kompania e Prilepit “Vitaminka” nga Banka Komerciale bleu pronën e “Brilliant” nga Shtipi. Kompania ushqimore e Prilepit hapi një cikël investues prej 7.3 milionë euro në pasuri të paluajtshme, tokë, pronë të luajtshme dhe të drejta pronësie industriale. Bëhet fjalë për ndërtesa afër 5000 metra katrorë dhe tokë me të drejtë pronësie rreth 21500 metra katrorë. Prona e ish-fabrikës së naftës Brilliant ishtë në pronësi të bankës komerciale dhe ishte marrë si garanci për një kredi të pakthyeshme. Marka “Brilliant” do të mbetet në terren, ndërsa vaji ushqimor përdoret si lëndë e parë për një pjesë të gamës së produkteve të “Vitaminka”. (koha.mk)

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Prill, 2024 19:32