Shenjat e hershme të autizmit tek fëmijët mund të zbulohen edhe para moshës 3 vjeçare

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Prill, 2024 20:08

Shenjat e hershme të autizmit tek fëmijët mund të zbulohen edhe para moshës 3 vjeçare

Edhe pse autizmi zakonisht diagnostikohet në moshën 3 vjeçare ose më vonë, shenjat e para mund të shfaqen që në moshën 12 deri në 18 muajsh dhe mjekët thonë se mund të shfaqet edhe më herët. Sipas Gloucestershire, identifikimi dhe ndërhyrja e hershme mund t’i ndihmojë prindërit të kuptojnë nevojat e fëmijës së tyre.

Çelësi është të mbani mend se autizmi është një spektër, që do të thotë se të gjithë me autizëm janë unik. Disa njerëz me autizëm kanë nevojë për mbështetje minimale ose aspak, ndërsa të tjerë mund të kenë nevojë për ndihmë të përditshme nga një prind ose kujdestar. Shenjat e autizmit mund të zbulohen në një moshë shumë të re ose mund të mos bëhen të dukshme deri më vonë në jetë.

Shenjat e zakonshme të hershme përfshijnë probleme me kontaktin me sy, mospërgjigje ndaj emrit ose pyetjeve, vështirësi në ndjekjen e shikimit të një personi tjetër ose të drejtuar nga një objekt, aftësi të dobëta në lojën e pretenduar dhe imitim, dhe probleme me komunikimin joverbal.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve theksuan shembuj të sjelljeve dhe interesave të kufizuara ose të përsëritura të lidhura me autizmin, duke përfshirë: vendosjen e lodrave ose objekteve të tjera së bashku dhe mërzitjen nëse rendi ndryshon, përsëritja e fjalëve ose frazave, loja me lodra në të njëjtën mënyrë. , fokusimi në pjesë të caktuara të objekteve, ankthi për ndryshime të vogla, interesa obsesive, lëvizje specifike të përsëritura dhe reagime të pazakonta ndaj fenomeneve dhe objekteve të caktuara.

Në moshën 12 muajsh

Sipas Healthy Children, shumica e fëmijëve mund të shikojnë menjëherë në drejtim të një objekti që prindi po tregon. Më pas ata do të shikojnë prapa prindit dhe do të imitojnë shprehjen e fytyrës së prindit, zakonisht një buzëqeshje.

Fëmijët në spektrin e autizmit mund të duket se i injorojnë prindërit e tyre, gjë që mund t’i bëjë prindërit të shqetësohen për dëgjimin e fëmijës së tyre. Deri në moshën nëntë muajsh, ata nuk do të shfaqin më shprehje të fytyrës si lumturi, trishtim, zemërim ose habi ose nuk do të marrin pjesë në lojëra të thjeshta ndërvepruese si imitimi.

Në moshën 15 muajsh

Shumica e fëmijëve mund t’i tregojnë objektet që duan dhe që janë jashtë mundësive të tyre. Megjithatë, një fëmijë në spektrin e autizmit mund të drejtojë dorën e prindit drejt një objekti pa kontakt të rëndësishëm me sy. Ndonjëherë fëmija mund të vendosë edhe dorën e prindit direkt mbi objekt.

Në moshën 18 muajsh

Shumica e fëmijëve do të tregojnë objekte që i intrigojnë. Ata shpesh do të shikojnë mbrapa dhe mbrapa midis subjektit dhe prindit për t’u siguruar që prindi është i përfshirë në atë që ata po vëzhgojnë.

Megjithatë, fëmijët në spektrin e autizmit shpesh tregojnë drejt një objekti sepse duan që prindi ta arrijë atë, jo sepse duan që prindi të marrë pjesë në përvojën e shikimit të objektit.

Në moshën 2 vjeçare

Shumica e fëmijëve në këtë moshë kënaqen duke e parë veten duke luajtur dhe madje mund të imitojnë veten. Fëmijët në spektrin e autizmit shpesh nuk reagojnë kur të tjerët janë të lënduar ose të mërzitur.

Nga 2 deri në 5 vjet

Fëmijët me autizëm deri në moshën 3 vjeç zakonisht vërejnë fëmijë të tjerë dhe i bashkojnë ata në lojë. Gjithashtu, ata nuk angazhohen në aktrim dhe luajtje me role deri në moshën 4 vjeç, dhe me shumë mundësi nuk do të këndojnë, kërcejnë dhe performojnë deri në moshën 5 vjeç.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Prill, 2024 20:08