Vrapimi me 6 km/h: TianGong është një robot humanoid që lëviz si asnjë robot më parë

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Prill, 2024 20:22

Vrapimi me 6 km/h: TianGong është një robot humanoid që lëviz si asnjë robot më parë

Qendra e Inovacionit të Robotit Humanoid në Pekin sapo ka zbuluar robotin e saj më të ri humanoid TianGong, i aftë të vrapojë me një shpejtësi prej 6 kilometrash në orë, një përparim i rëndësishëm në zhvillimin e robotikës.

Me një lartësi prej 163 centimetrash dhe një peshë prej 43 kilogramësh, roboti ka një konstruksion mjaft të lehtë dhe të qëndrueshëm që e lejon atë të funksionojë në mënyrë të qëndrueshme dhe korrekte.

Është e pajisur me sensorë për perceptimin vizual, një njësi matëse inerciale me precizion të lartë dhe sensorë për vizionin 3D. E gjithë kjo e lejon atë të lëvizë në mënyrë efikase dhe të qëndrueshme në mjedisin në të cilin ndodhet.

Për më tepër, roboti është i pajisur me sensorë të forcës 6-dimensionale me precizion të lartë, të cilët i japin atij reagime shumë të sakta për forcën e lëvizjes.

Vrapim natyral

TianGong përdor një metodë krejtësisht të re për të mësuar aftësinë e lëvizjes së robotëve humanoidë, e cila ka luajtur një rol kyç në arritjen e një shkalle të lartë aftësie lëvizëse që e bën vrapimin e tij të duket i natyrshëm.

Krijuesit e robotit theksojnë përputhshmërinë e tij, e cila i lejon atij të përdorë një sërë ndërfaqesh të hapura komunikimi dhe të zgjerojë në mënyrë fleksibël softuerin, harduerin dhe modulet e tjera funksionale.

E gjithë kjo e bën atë shumë të adaptueshëm dhe siguron potencialin e tij për qëllime dhe mundësi të ndryshme aplikimi.

I pershtatshem ne cdo siperfaqe

Gjatë demonstrimit të aftësive të tij, TianGong lundroi me sukses kodrat dhe shkallët, dhe pa “input vizual”, dmth. bazuar vetëm në sensorë. Duke demonstruar aftësinë për t’u përshtatur me një mjedis në ndryshim, roboti demonstroi gjithashtu shkathtësinë e tij për të rregulluar ecjen e tij kur ndeshet me pengesa ose terrene të pabarabarta.

Përparimet e rëndësishme në zhvillimin e robotëve humanoidë që Tiangong sjell me aftësinë e tij për të lëvizur natyrshëm dhe për të kryer lëvizje të tjera hapin derën e aplikimit të tij të mundshëm në fusha të ndryshme, si: operacionet e kërkimit dhe shpëtimit, reagimi dhe ndihma ndaj fatkeqësive dhe, natyrisht, në industrinë e prodhimit.

Roboti patjetër do të duhet të kalojë nëpër faza të shumta zhvillimi dhe testimi, por ajo që TianGong ka treguar tashmë është një hap mjaft mbresëlënës përpara për robotikën.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 29 Prill, 2024 20:22