A e dini se çfarë është vitamina N?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Prill, 2024 20:47

A e dini se çfarë është vitamina N?

Vitamina H e fuqishme dhe e gjithanshme është në fakt natyra, kështu që në gjuhën maqedonase lirisht mund ta quajmë vitaminë P.

Nuk merret nga ushqimi dhe nuk ka asnjë pilulë magjike për të marrë dozën e kërkuar. Thjesht duhet të ngrihemi, të largohemi nga ekrani dhe të dalim në ajër të pastër, sa më afër gjelbërimit. Ne marrim vitaminë N kur jemi në gjendje të stimulojmë shqisat tona në një mjedis natyror dhe të relaksohemi plotësisht. Fuqia e tij terapeutike mbështetet nga prova shkencore.

Kalimi i pjesës më të madhe të çdo dite në ambiente të mbyllura, shikimi në ekran për orë të tëra dhe qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore, është bërë normale dhe krejtësisht normale.

Dhe nuk ka të bëjë vetëm me punën në një pozicion ulur, por edhe me zakonin e kalimit të kohës së lirë dhe fundjavave në ambiente të mbyllura, madje edhe kur dalim jashtë, kemi celularët në duar dhe i përgjigjemi me padurim mesazheve dhe kontrollojmë çfarë ka të re në rrjetet sociale. rrjeteve.

Përfitimet

Nëse e konsumojmë vitaminën N në mënyrën e duhur, ja të gjitha përfitimet që na presin:

  • redukton stresin dhe përmirëson cilësinë e gjumit
  • zvogëlon rrezikun e presionit të gjakut, diabetit dhe obezitetit
  • përmirëson funksionin e sistemit imunitar
  • rrit shëndetin mendor dhe redukton depresionin dhe ankthin
  • na ndihmon të ndihemi më mirë me veten
  • rrit lidhjen sociale dhe forcon marrëdhëniet

Shkrimtari dhe gazetari amerikan Richard Louw i kushtoi një libër të tërë kësaj vitamine, dhe po ashtu pohon këtë: “Kërkimet kanë treguar se natyra forcon aftësinë e fëmijëve për të mësuar, i ndihmon ata të ndërtojnë vetëbesim, zvogëlon simptomat e çrregullimit të deficitit të vëmendjes dhe hiperaktivitetit, i qetëson ata. poshtë dhe i ndihmon ata të përqendrohen.”

Si të rrisim nivelet e vitaminës N?

Për të “konsumuar” në mënyrë adekuate vitaminën N dhe për të përfituar nga fuqia e saj terapeutike dhe dobiprurëse, është e rëndësishme të kuptojmë se sa kohë duhet të qëndrojmë në natyrë, por edhe sa me vetëdije dhe intensive.

Kalimi i kohës në natyrë që na motivon vërtet duhet të jetë plotësisht i vetëdijshëm dhe i qëllimshëm, një shëtitje e rastësishme nëpër park ndërsa shikojmë celularin dhe nxitojmë për në punë nuk ka shumë rëndësi sepse për të përvetësuar gjithçka që natyra ka për të ofruar, ne kemi nevojë për të qenë plotësisht i vetëdijshëm për të.

Natyrisht, më shumë diversitet natyror dhe më shumë gjelbërim e përmirësojnë më tej efektin, por nëse nuk mund të shkoni në një udhëtim më të gjatë ose të mëtejshëm, një oaz natyror aty pranë do të funksionojë mirë.

Të paktën 15 minuta… çdo ditë

Është vërtetuar se na duhet të paktën një çerek ore në ditë në një mjedis natyror për të marrë përfitime reale prej tij. Dhe 15 minuta nuk janë vërtet shumë, apo jo?

Pra, le të përfitojmë nga moti i këndshëm dhe të dalim në ajër të pastër këtë dhe çdo fundjavë dhe ditë tjetër. Në fundjavë, patjetër që mund ta bëjmë më shumë se 15 minuta, dhe gjatë javës është mjaft e mjaftueshme.

Ne nuk duhet të luftojmë me premtimet që nuk do t’i mbajmë dhe të vendosim qëllime dhe zgjidhje që nuk janë të arritshme – edhe hapat e vegjël janë të mjaftueshëm për një jetë më të shëndetshme dhe më të lumtur.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 30 Prill, 2024 20:47