Rregulla të reja në “Oscars”: Rritet numri i të nominuarve në një kategori

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 30 Prill, 2024 09:56

Rregulla të reja në “Oscars”: Rritet numri i të nominuarve në një kategori

Në fushën e muzikës, nga viti 2025 (deri) tre kompozitorë do të mund të marrin një statujë të artë, në krahasim me një që i jepet një ekipi të tërë muzikantësh. Kështu do të jetë me siguri kur bëhet fjalë për këngët në krijimin e të cilave shumë muzikantë kanë investuar vërtet përpjekje të barabarta. Gjithashtu, përzgjedhja më e gjerë për këngën më të mirë origjinale tani do të marrë parasysh 20 këngë, në vend të 15 si më parë.

Ndryshime në kategorinë e skenarit dhe të filmit të animuar

Për sa i përket skenarit, anëtarët e Akademisë do të kërkojnë të shohin skenarin e përfunduar, ndryshe nga praktika që ka qenë deri tani. Praktika e mëparshme nënkuptonte që një skenar mund të konkurronte edhe kur (mbarimi) ishte i papërfunduar.

Gjithashtu, filmat e animuar nuk do të ndahen më në më të mirët e huaj dhe më të mirët (në botë). Nëse filmi i animuar i nominuar plotëson të gjitha kërkesat, ai mund të konkurrojë në kategorinë kryesore, pavarësisht nëse është krijuar në një prodhim të huaj apo vendas (amerikan).

Rregulla të reja për filmin më të mirë

Që filmi të fitojë çmimin kryesor, pra atë në kategorinë e filmit më të mirë, duhet të jetë në repertorin e kinemasë sipas renditjes së mëposhtme.

Një javë shfaqje në gjashtë vende në SHBA, plus dhjetë ditë (të njëpasnjëshme ose jo të njëpasnjëshme) dalje në kinema 45 ditë pas daljes. Filmat që do të shfaqen premierë në gjysmën e dytë të vitit duhet të përfundojnë në kinema deri më 24 janar 2025.

Pas dy vitesh Akademia do të prezantojë një kategori të re, “Oscar” për kastin më të mirë në një film.

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 30 Prill, 2024 09:56