Pendarovski dhe Siljanovska me qëndrime të kundërta për ndryshimet kushtetuese, përdorimin e emrit dhe negociatat me BE-në

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 1 Maj, 2024 22:40

Pendarovski dhe Siljanovska me qëndrime të kundërta për ndryshimet kushtetuese, përdorimin e emrit dhe negociatat me BE-në

Kandidatët për president mbeten në qëndrimet e tyre të ndryshme për çështjen e ndryshimeve kushtetuese, si dhe nëse kanë nisur apo jo negociatat për anëtarësim në BE.

Në një debat në Telma, Pendarovski insistoi se negociatat me BE-në tashmë kanë filluar, ndërsa Siljanovska e mohoi këtë, përcjell Nistori.

“Fillimisht kanë nisur negociatat dhe është mbajtur konferenca e parë. Unë personalisht nuk them, siç thotë zonja, që ne pranojmë kornizën por nuk pranojmë ndryshime në Kushtetutë. Pse?! Sepse njëra nuk funksionon pa tjetrën. Organi më i lartë politik në Bashkimin Evropian, Këshilli i BE-së, i cili mblidhet katër herë në vit në nivel të shefave të shteteve dhe qeverive, thotë se ky është parakushti politik – ndryshimi i Kushtetutës, dhe korniza është më tej me çka do të shkoni konkretisht kapitull për kapitull. Pra, teza nuk mund të qëndrojë – ne nuk jemi kundër kornizës evropiane të negociatave, por jemi kundër ndryshimit të Kushtetutës”, tha Pendarovski.

Siljanovska Davkova ka kritikuar Pendarovskin dhe Qeverinë se kanë premtuar diçka që nuk ishte as në kompetencën e tyre ta përmbushin.

“Si mund t’i premtoni dikujt se do të ndryshoni Kushtetutën nëse Kushtetutën mund ta ndryshojnë vetëm deputetët në Parlament?! Si e dini se mund të premtoni paraprakisht diçka që nuk është në kompetencën tuaj. Për më tepër, si askush nuk u kujtua t’u thoshte atyre të Këshillit dhe Komisionit Evropian dhe gjithë të tjerëve se kjo shkatërron vlerat themelore të BE-së. Nuk ka Veri, unë do ta përdor Maqedoninë dhe kurrë nuk do të krijoj konfuzion, sepse nuk do të më duhet të bëj dallim mes Republikës së Maqedonisë së Jugut, nuk ka një gjë të tillë”, tha Siljanovska-Davkova

Ajo tha se kjo çështje nuk do të mbyllet kurrë për të, por Pendarovski paralajmëroi se kjo do të çojë në përjashtimin e Maqedonisë nga NATO.

“Kur je president ke të drejtën e një qëndrimi personal, të thuash “Maqedonia e përjetshme”, “Maqedoni çdoherë”, çfarë do Maqedonie që dëshiron kur je në cilësi private, në familje. Është e pamundur të jesh në podium në OKB, të jesh në NATO, sepse ne jemi anëtar atje, të shkojmë në BE, sepse jemi kandidat negociator, të jemi në Këshillin e Evropës, kudo, pra ju, si ekspert, mund të bëni çfarë të doni me gojë. Nuk mundesh, nuk të lënë, Greqia do të dërgojë e para notë, kushdo tjetër do të dërgojë notë. Kjo do të thotë bllokadë atje dhe dëbim nga NATO si organizatë, ku mezi kemi hyrë dhe që është shumë e rëndësishme për ne. Në fakt, këtë e shkruan edhe kandidatja kundërshtare në programin e saj”, tha Pendarovski.

Në debat dy kandidatët presidencialë iu referuan edhe faljeve të të dënuarve, të cilat presidenti ka të drejtë t’i japë.

“Ata që kanë ushtruar dhunë janë të lirë. Aty ka njerëz që nuk donin amnisti dhe donin të provonin drejtësinë. Ka njerëz që drejtojnë procedurat para Gjykatës së Strasburgut. Të gjithë janë të ndryshëm. Pra, kualifikimi i krimit është katastrofik. Unë kam të drejtë për falje dhe në bazë të analizave, jo vetëm të ligjit dhe drejtësisë, do të arrij për atë mekanizëm”, tha Siljanovska-Davkova.

Pendarovski reagoi ndaj kësaj deklarate, duke thënë se Siljanovska-Davkova dëshiron t’i amnistojë të gjithë të akuzuarit për 27 prillin.

“Nuk mund ta kuptoj. Kjo tashmë është praktikisht një modifikim i tezës së saj të mëparshme se ajo do të amnistojë të gjithë. E kuptoj nëse dikush nuk është fajtor ose duhet të marrë një dënim më të vogël, kështu që ju mund t’i jepni më pak. Por ajo thotë se do t’i amnistojmë të gjithë të akuzuarit për 27 prill. Si mund të jepet amnisti për një akt të tillë?! Fillimisht të kërkojë falje, e pastaj një debat i gjerë shoqëror për një amnisti të mundshme”, tha Pendarovski./Nistori/

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 1 Maj, 2024 22:40