“Jemi të shqetësuar nga gjetjet e raportit për lirinë e medias”, Rama: Konsulta për të përmirësuar mjedisin mediatik dhe forcuar të drejtat e gazetarëve

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 20:13

“Jemi të shqetësuar nga gjetjet e raportit për lirinë e medias”, Rama: Konsulta për të përmirësuar mjedisin mediatik dhe forcuar të drejtat e gazetarëve

Kryeministri Edi Rama ka reaguar për raportin e “Reporterët pa Kufij” për lirinë e medias.

Rama e quan shqetësuese faktin se liria e medias është nën kërcënim në të gjithë botën, siç thotë raporti dhe se do të merren masat për të përmirësuar mjedisin mediatik dhe për të mbrojtur të drejtat e gazetarëve.

“Çështja e lirisë së informacionit është një nga më të rëndësishmet sot ndaj dua të falënderoj Reporterët pa Kufij për raportin e tyre të thellë. Ne do ta analizojmë me kujdes, do të konsultohemi me të gjitha palët e interesuara dhe do të ndërmarrim veprime të mëtejshme për të përmirësuar mjedisin mediatik, për të mbrojtur lirinë e informacionit, për të luftuar dezinformimin dhe për të forcuar të drejtat e gazetarëve. Jemi shumë të shqetësuar nga gjetja kryesore e raportit: se liria e medias është nën kërcënim në të gjithë botën. Qeveria shqiptare është e gatshme të ndërmarrë të gjitha përgjegjësitë e nevojshme për të ndihmuar në thyerjen e këtij trendi”, shkruan kryeministri.

Shqipëria ka shënuar përkeqësim të lirisë së shtypit duke e renditur e fundit mes vendeve të rajonit dhe shteteve kandidate për në Bashkimin Europian.

Në Indeksin që përfshin 180 vende, ajo radhitet në vendin e 99-të. Kosova radhitet e 75-ta.

Organizata “Reporterët Pa Kufij” vlerëson se mjedisi për lirinë e shtypit në Shqipëri “është i vështirë”. Ajo ka humbur tre vende krahasuar me një vit më parë, kur listohej e 96-ta.

“Në Shqipëri, pavarësia editoriale kërcënohet nga rregullat me frymë partiake. Gazetarët bien viktima të krimit të organizuar dhe hera herës të dhunës policore, e nxitur nga dështimi i qeverisë për mbrojtjen e tyre”.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 20:13