Përmbytje katastrofike prekin Brazilin. Shembja e një dige vret dhjetëra persona, shumë të zhdukur

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 22:40

Përmbytje katastrofike prekin Brazilin. Shembja e një dige vret dhjetëra persona, shumë të zhdukur

Një digë hidroelektrike është shembur në Brazilin jugor pas ditëve të shiut të dendur që shkaktuan përmbytje masive, duke vrarë më shumë se 30 njerëz. Zyrtarët thonë se 60 persona të tjerë janë të zhdukur në shtetin Rio Grande do Sul.

Rreth 15,000 banorë janë larguar nga shtëpitë e tyre që nga e shtuna. Të paktën 500,000 njerëz janë pa energji dhe ujë të pastër në të gjithë shtetin. Diga e shpërthyer shkaktoi një valë dy metra, duke shkaktuar panik dhe dëme të mëtejshme në zonat tashmë të përmbytura.

Diga ndodhet midis komunës së Cotiporã dhe qytetit të Bento Gonçalves. Moti ekstrem është shkaktuar nga një kombinim i rrallë i temperaturave më të nxehta se mesatarja, lagështia e lartë dhe erërat e forta. Presidenti brazilian Luiz Inácio Lula da Silva ka vizituar rajonin, duke premtuar ndihmë nga qeveria qendrore.

Më herët, guvernatori i shtetit Eduardo Leite u lut për ndihmë urgjente, duke thënë se “ne duhet të shpëtojmë qindra njerëz në dhjetëra komuna”. Helikopterët janë vendosur në terren për të kërkuar personat e bllokuar.

Në disa zona, përmbytjet janë aq të rënda sa helikopterët nuk kanë mundur të zbarkojnë dhe u është dashur t’i çojnë banorët në siguri. Në komunën Candelária, banorët u ngjitën në çatitë e shtëpive ndërsa banesat u mbushën me ujë. Meteorologët kanë parashikuar shira të mëtejshëm që do të bien në rajon ndërsa një front i ftohtë lëviz mbi të.

Vitin e kaluar, më shumë se 30 njerëz u vranë në një ciklon në Rio Grande do Sul. Instituti Kombëtar i Meteorologjisë i Brazilit ia atribuoi intensitetin dhe frekuencën e shtuar të reshjeve fenomenit klimatik El Niño.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 3 Maj, 2024 22:40