A e dini pse qentë e vegjël jetojnë më gjatë se racat më të mëdha?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 6 Maj, 2024 20:30

A e dini pse qentë e vegjël jetojnë më gjatë se racat më të mëdha?

Hulumtimet e kryera në Universitetin e Uashingtonit kanë treguar se qentë e të gjitha madhësive kanë probleme të ngjashme shëndetësore, por racat më të mëdha janë më të prirura ndaj sëmundjeve më të rënda.

Një studim zbulon arsyen pse qentë më të vegjël priren të jetojnë më gjatë se ata më të mëdhenjtë, gjë që mund të jetë një surprizë për pronarët e qenve. Megjithëse qentë e vegjël dhe të mëdhenj janë të ndjeshëm ndaj të njëjtave kushte shëndetësore, studiuesit kanë arritur në përfundimin se racat më të mëdha janë më të prirura ndaj sëmundjeve më serioze.

Duke analizuar mbi 25,000 qen nga 238 raca, ekipi vëzhgoi se qentë më të mëdhenj kishin më shumë gjasa të zhvillonin kancer, sëmundje të kockave, probleme gastrointestinale, neurologjike dhe endokrinologjike, si dhe infeksione dhe sëmundje të veshit, hundës ose fytit.

Në të kundërt, racat më të vogla preken më shpesh nga problemet me sytë, zemrën, sistemin e frymëmarrjes dhe sëmundjet e mëlçisë ose pankreasit. Megjithatë, madhësia e qenit nuk kishte asnjë ndikim në incidencën e sëmundjeve të veshkave ose të urinës.

Madhësia, mosha dhe sëmundja

Ky studim thekson se megjithëse racat më të mëdha nuk kanë më shumë probleme shëndetësore sesa racat më të vogla në përgjithësi, ka ende rreziqe specifike për sëmundje të caktuara që mund të shpjegojnë pse racat më të mëdha kanë jetëgjatësi më të shkurtër.

Studiuesit theksuan nevojën për studime të mëtejshme për të kuptuar më mirë marrëdhënien midis moshës së qenit, madhësisë së tij dhe prevalencës së sëmundjes.

– Ky hulumtim nuk vendos një lidhje definitive shkakësore midis madhësisë dhe moshës së qenit dhe problemeve të tij shëndetësore. Sidoqoftë, rezultatet mund të ofrojnë një pasqyrë të kushteve që mund të kontribuojnë në jetëgjatësi më të shkurtër në racat më të mëdha – vuri në dukje Yunbi Nam, autori i studimit.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 6 Maj, 2024 20:30