Shenjat që tregojnë se fëmija juaj nuk duhet të flejë gjatë ditës

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 6 Maj, 2024 20:22

Shenjat që tregojnë se fëmija juaj nuk duhet të flejë gjatë ditës

Ka tre shenja që tregojnë se fëmija juaj është gati të mos flejë më gjatë ditës, thotë infermierja Jane Berry.

Ajo thotë se kur një fëmijë ndalon së fërkuari sytë gjatë pjesës së ditës kur zakonisht pushon, kjo është një nga shenjat e para.

“Nëse fëmija juaj duket i freskët dhe vigjilent kur ai ose ajo duhet të pushojë, ndiqni këtë shenjë.” Është e rëndësishme të vazhdoni t’i kushtoni vëmendje shenjave që tregojnë nevojën për gjumë. Disa ditë ai mund të ketë ende nevojë për qetësi dhe pushim”, thotë infermierja.

Është një e vërtetë e pranuar përgjithësisht se çdo prindi pëlqen periudha kur fëmija pushon, ndaj mund të përpiqet ta zgjasë sa më shumë një periudhë të tillë. Megjithatë, nëse me kalimin e kohës fëmija e zhvendos gjumin e mbrëmjes nga ora 7 pasdite në 22 ose 23, kjo mund të jetë një shenjë se pushimi i pasdites nuk është i nevojshëm.

Një tjetër shenjë që tregon për këtë është qetësia e fëmijës edhe kur është i lodhur. Nëse fëmija juaj është sjellë mirë në një festë ose në supermarket dhe nuk ka nervozizëm në mbrëmje, pavarësisht se nuk ka fjetur më parë, mund të ndodhë që të mos ketë më nevojë për një sy gjumë gjatë ditës.

Çdo periudhë ndryshimi në rutinë mund të prishë teorinë e ditës, kështu që Jane këshillon të jeni fleksibël dhe të gatshëm për t’u përshtatur me nevojat e fëmijës.

“Të gjithë fëmijët mund të përfitojnë duke kaluar një pjesë të ditës në paqe dhe qetësi”, thotë Jane. Pra, edhe nëse fëmija juaj nuk ka fjetur gjatë ditës, mos i neglizhoni avantazhet që mund t’i sjellin atë një orë paqe në dhomën e tij – shton ajo.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 6 Maj, 2024 20:22