Japonia zbulon kornizën për të rregulluar inteligjencën artificiale në botë: Potencial për pasuri, por me një anë të errët

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 7 Maj, 2024 20:19

Japonia zbulon kornizën për të rregulluar inteligjencën artificiale në botë: Potencial për pasuri, por me një anë të errët

Kryeministri japonez Fumio Kishida prezantoi kuadrin ndërkombëtar për rregullimin dhe përdorimin e inteligjencës artificiale gjeneruese (AI).

Kishida e njoftoi këtë në një fjalim para Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) me qendër në Paris, raportoi AP.

“Inteligjenca artificiale gjeneruese ka potencialin të jetë një mjet jetik për të pasuruar më tej botën,” tha Kishida, sipas një transkripti të fjalimit të tij të siguruar paraprakisht.

Por “ne duhet të përballemi edhe me anën e errët të inteligjencës artificiale, siç është rreziku i dezinformimit,” vuri në dukje ai në një fjalim të 2 majit.

Kur Japonia kryesoi Grupin e Shtatë (G7) vendet kryesore të industrializuara vitin e kaluar, ajo filloi Procesin e Hiroshima AI për të krijuar parime ndërkombëtare dhe një kod sjelljeje për zhvilluesit e AI. Rreth 49 vende dhe rajone kanë nënshkruar kornizën vullnetare, të quajtur Procesi i Miqve të Hiroshimës për AI, tha Kishida.

Ata do të punojnë për të zbatuar parimet dhe kodet e sjelljes për të adresuar rreziqet e inteligjencës artificiale gjeneruese dhe “të promovojnë bashkëpunimin për të siguruar që njerëzit në mbarë botën të mund të përfitojnë nga përdorimi i inteligjencës artificiale të sigurt dhe të sigurt”, theksoi ai.

Bashkimi Evropian, Shtetet e Bashkuara, Kina dhe shumë vende të tjera po garojnë për të zhvilluar rregullore dhe mbikëqyrje për inteligjencën artificiale, ndërsa organet globale si Kombet e Bashkuara luftojnë për ta mbikëqyrur atë, tha agjencia.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 7 Maj, 2024 20:19