Mësimet që njerëzit i mësojnë shumë vonë në jetë, sipas psikologjisë

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 7 Maj, 2024 20:06

Mësimet që njerëzit i mësojnë shumë vonë në jetë, sipas psikologjisë

Ekziston një ndryshim i madh midis mësimit të mësimeve më herët ose më vonë në jetë. Koha mund të formësojë gjithë ekzistencën tuaj. Dallimi qëndron në fuqinë e perspektivës. Shpesh ne kuptojmë mësime të vlefshme për jetën kur është tepër vonë.

Këto janë mësime që 99 për qind e njerëzve i mësojnë shumë vonë në jetë. Nëse ato vlejnë për ju, atëherë është koha për introspeksion dhe vendimmarrje të ndërgjegjshme për të shmangur keqardhjet në të ardhmen.

1. Koha është malli më i vlefshëm

Koha na rrëshqet nëpër gishta. Një nga gjërat për të cilat njerëzit pendohen më shumë është se nuk e kuptojnë vlerën e kohës sa duhet. Ne e kalojmë pjesën më të madhe të rinisë sonë duke ndjekur ëndrrat dhe qëllimet materialiste, shpesh duke neglizhuar rëndësinë e kohës.

Por ndërsa rritemi, fillojmë të vlerësojmë se sa i shkurtër dhe i çmuar është çdo moment.

2. Shëndeti është pasuri

Shëndeti është një pasuri që shpesh merret si e mirëqenë, veçanërisht në kulmin e rinisë. Rëndësia e shëndetit është një mësim i mësuar vonë nga shumica e njerëzve. Ne shpesh e injorojmë shëndetin tonë kur jemi të rinj, me zakone dhe stile jetese që mund të jenë të dëmshme në afat të gjatë.

Shëndeti juaj është pasuria juaj. Edukoje tani përpara se të kuptosh se është tepër vonë.

3. Kujdesi për veten nuk është egoizëm

Ne shpesh i japim përparësi çdo gjëje tjetër para mirëqenies sonë. Ne e vendosim shëndetin tonë në plan të dytë, neglizhojmë paqen tonë mendore dhe harrojmë të gjejmë kohë për veten tonë. Ne shpesh e neglizhojmë veten ndërsa ndihmojmë të tjerët, duke vënë nevojat e të tjerëve para tonave.

Kujdesi për veten nuk ka të bëjë vetëm me spa-të ose të shijoni ëmbëlsirën tuaj të preferuar, por ka të bëjë me vëmendjen ndaj shëndetit tuaj fizik, emocional dhe mendor.

4. Lumturia është një zgjedhje

Lumturia është diçka për të cilën ne të gjithë përpiqemi. Por çuditërisht, shumë besojnë se lumturia varet nga faktorë të jashtëm. Njerëzit mësojnë vonë në jetë se lumturia është një zgjedhje.

E vërteta është se lumturia vjen nga brenda. Ka të bëjë me gjetjen e kënaqësisë në momentin e tanishëm, vlerësimin e asaj që keni, jo dëshirën për më shumë.

5. Jeta është e pasigurt

Jeta ka një mënyrë qesharake për të na dhënë sfida kur ne nuk i presim ato. Dhe shpesh nuk jemi të papërgatitur për to. Shumë prej nesh janë mësuar vonë të pasigurive të jetës. Ne shpesh jetojmë nën iluzionin se jemi në kontroll, duke besuar se mund të planifikojmë dhe parashikojmë se çfarë do të ndodhë në jetën tonë. Por realiteti nuk është i tillë. Jeta është e paparashikueshme dhe plot surpriza të mira dhe të këqija.

6. Marrëdhëniet dhe marrëdhëniet kanë rëndësi

Pasuritë materiale nuk janë ato që përcaktojnë lumturinë tonë, por marrëdhëniet që kultivojmë. Shumë njerëz e kuptojnë rëndësinë e mbajtjes së marrëdhënieve kuptimplote shumë vonë në jetë.

Qoftë familja, miqtë apo dikush tjetër, këto marrëdhënie janë ato që e pasurojnë vërtet jetën tonë. Ata na japin mbështetje emocionale, dashuri dhe një ndjenjë përkatësie.

7. Dështimi është një gur i shkallës

Ne jetojmë në një shoqëri që feston fitoret dhe u shmanget dështimeve, gjë që shpesh na bën të besojmë se suksesi është rruga e duhur. Por e vërteta është larg kësaj.

Ajo që shumica e njerëzve mësojnë pak vonë në jetë është se dështimi nuk është e kundërta e suksesit; janë pjesë përbërëse e saj. Çdo dështim sjell me vete një mësim të vlefshëm, një pasqyrë të re dhe një hap drejt suksesit. Sa më shumë që dështojmë, aq më shumë mësojmë dhe aq më afër jemi drejt arritjes së qëllimeve tona.

8. Paraja nuk mund të blejë lumturinë

Kjo mençuri e vjetër përmban më shumë të vërteta sesa mendoni. Megjithatë, shumë njerëz e mësojnë këtë mësim vendimtar mjaft vonë në jetë.

Ne shpesh e barazojmë pasurinë me lumturinë dhe besojmë se sa më shumë të kemi, aq më të lumtur do të jemi. Por lumturia e vërtetë nuk është në makinën e fundit, por në gëzimet e thjeshta të jetës: një libër i mirë, një bisedë e sinqertë, një shëtitje në park.

9. Bëhuni vetvetja dhe mos kërkoni falje për të

Në botën e sotme, shumë njerëz mbajnë maska, luajnë role dhe shtypin veten e tyre në përpjekje për t’u përshtatur.

Por të jetosh në mënyrë autentike do të thotë të pranosh të metat dhe papërsosmëritë e dikujt, veçantinë dhe të shprehësh ndjenjat dhe mendimet e dikujt pa frikë nga gjykimi.

10. Jeni më se mjaftueshëm

Në një botë që vazhdimisht na thotë të jemi më shumë, të bëjmë më shumë, është e lehtë të ndihemi sikur nuk jemi të mjaftueshëm.

Ne e kalojmë jetën tonë duke u përpjekur të përshtatemi në forma të caktuara, duke kërkuar vërtetim nga njerëzit e tjerë dhe bota, duke e bazuar vetëvlerësimin tonë në opinionet e të tjerëve. Ju nuk keni nevojë t’i dëshmoni askujt vlerën tuaj. Ju nuk keni nevojë të ndiqni standarde apo ideale joreale për të qenë të vlefshëm.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 7 Maj, 2024 20:06