AstraZeneca pranon se vaksina e saj kundër COVID-19 shkakton efekte anësore

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 8 Maj, 2024 08:36

AstraZeneca pranon se vaksina e saj kundër COVID-19 shkakton efekte anësore

AstraZeneca, kompania farmaceutike pas zhvillimit të vaksinës Covishield kundër COVID-19, pranoi për herë të parë në dokumentet gjyqësore se vaksina e saj, mund të shkaktojë efekte anësore të rralla, duke përfshirë mpiksjen fatale të gjakut dhe numërimin e ulët të trombociteve.

Një padi e ngritur kundër kompanisë në Mbretërinë e Bashkuar, e cila kërkoi dëme afro 100 milionë funte për rreth 50 viktima, ka pohuar se Covishield çoi në vdekje dhe lëndime të rënda.

“Pranohet se vaksina AstraZeneca, në raste shumë të rralla, mund të shkaktojë TTS. Mekanizmi shkaktar nuk dihet”, tha kompania në dokumentet gjyqësore në shkurt.

Tromboza me sindromën e trombocitopenisë, është një gjendje e karakterizuar nga formimi i mpiksjes së gjakut dhe një numër i ulët i trombociteve të gjakut në qarkullimin e gjakut.

“Më tej, TTS mund të ndodhë edhe në mungesë të vaksinës AstraZeneca (ose ndonjë vaksine). Shkaktësia në çdo rast individual do të jetë çështje e provës së ekspertizës”, shtoi kompania.

Një nga viktimat pretendoi se ai zhvilloi një mpiksje gjaku për shkak të vaksinës, e cila çoi në dëmtim të përhershëm të trurit dhe e pengoi atë të vazhdonte të punonte.

Vaksina u administrua për të parandaluar COVID-19 në më shumë se 150 vende, përfshirë Indinë dhe Britaninë e Madhe.

Covishield u zhvillua nga AstraZeneca, në bashkëpunim me Universitetin e Oksfordit në MB dhe u prodhua nga Instituti i Serumit të Indisë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë, gjithashtu tha më parë se Covishield mund të ketë efekte të tilla anësore .

“Një ngjarje negative shumë e rrallë e quajtur tromboza me sindromën e trombocitopenisë, që përfshin ngjarje të pazakonta dhe të rënda të koagulimit të gjakut të shoqëruara me numërim të ulët të trombociteve , është raportuar pas vaksinimit me këtë vaksinë”, raportoi Independent.

Megjithatë, OBSH kishte shtuar se përfitimi i vaksinimit në parandalimin e infeksioneve COVID-19 “i tejkalon shumë rreziqet”.

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 8 Maj, 2024 08:36