NASA ka publikuar një video që tregon se si do të dukej të biesh në një vrimë të zezë

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 9 Maj, 2024 20:05

NASA ka publikuar një video që tregon se si do të dukej të biesh në një vrimë të zezë

Vrimat e zeza kanë magjepsur prej kohësh shkencëtarët dhe publikun me karakteristikat e tyre misterioze dhe të tmerrshme. Por çfarë do të ndodhte nëse do të bieshit në një vrimë të zezë? Ndërsa shumica prej nesh mund të spekulojnë vetëm për këtë, eksperti i NASA-s Jeremy Schnittman u përpoq të vizualizonte ngjarjen e mahnitshme në një video të shkurtër.

Sigurisht, ata ndoshta nuk do t’i mbijetonin një rënie të tillë, veçanërisht për shkak të procesit të veçantë të njohur si “spagetiification”. Ky proces bën që objektet që tërhiqen zvarrë në vrimën e zezë të shtrihen në gjatësi të mëdha për shkak të forcës ekstreme gravitacionale.

Schnittman, një astrofizikan në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Goddard, punoi në një simulim video për të treguar se çfarë mund të ndodhë kur dikush kalon horizontin përfundimtar të vrimës së zezë. Horizonti i fundit është pika ku tërheqja gravitacionale e vrimës së zezë është aq e fortë sa as drita nuk mund t’i ikë.

Efekte befasuese

Duke folur për videon, Schnittman thotë se dëshiron të simulojë procesin për të kuptuar më mirë konceptet komplekse matematikore të relativitetit dhe degëzimet e tyre në universin real. Në simulim, Schnittman paraqiti dy situata të mundshme: një në të cilën kamera (që përfaqëson astronautin e guximshëm) humb horizontin dhe shmang vrimën e zezë, dhe një tjetër në të cilën ajo kalon atë kufi, duke çuar në një fund të pashmangshëm.

Schnittmann shpjegoi gjithashtu pse është më mirë të biesh në një vrimë të zezë supermasive sesa në një vrimë të zezë më pak masive. Vrimat e zeza supermasive kanë horizonte përfundimtare më të mëdha dhe forca më të dobëta, që do të thotë se fundi do të ishte më i shpejtë. Nga ana tjetër, vrimat e zeza me masa më të ulëta mund të kenë forca më të forta që mund të copëtojnë objektet para se të arrijnë në horizont.

Sa i përket perceptimit të kohës, Schnittman shpjegoi se një person që i afrohet një vrime të zezë mund ta përjetojë kohën ndryshe. Një vëzhgues i jashtëm mund ta shikojë personin sikur të mos e kishte kaluar kurrë horizontin përfundimtar, edhe pse personi tashmë e ka kaluar atë vijë.

Së fundi, nëse dikush udhëton pas pasi kalon afër një vrime të zezë, mund të hasë efekte të habitshme të zgjerimit të kohës. Se dikush mund të kthehet më i ri – por mos prisni ndryshime dramatike pasi diferenca do të ishte vetëm rreth 36 minuta.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 9 Maj, 2024 20:05