Dy gjimnaziste zgjidhën një enigmë matematikore që konsiderohej e pamundur për 2000 vjet

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 10 Maj, 2024 19:51

Dy gjimnaziste zgjidhën një enigmë matematikore që konsiderohej e pamundur për 2000 vjet

Dy nxënëse në SHBA arritën të vërtetojnë teoremën e Pitagorës bazuar në trigonometri. Calcea Johnson dhe Ne’Kiya Jackson vërtetuan teoremën e Pitagorës duke përdorur trigonometrinë.

Dy vajzat morën pjesë në takimin dyvjeçar të Shoqatës Amerikane të Matematikës në Gjeorgji, ku ia zbuluan grupit gjetjet e tyre.

Në këtë takim morën pjesë edhe studiues të matematikës nga disa universitete amerikane , si Alabama, Georgia, Luiziana State, Ohio State dhe Oklahoma, dhe dy vajzat ishin të vetmet studente që morën pjesë.

Gjatë bisedës së tyre, Johnson dhe Jackson folën për gjetjen e tyre dhe shpjeguan se si zbuluan një provë të re të teoremës së Pitagorës.

Për cilën teoremë bëhet fjalë?

Kjo teoremë e veçantë është e njohur për shumicën e njerëzve dhe sipas saj shuma e katrorëve të dy brinjëve më të vogla të një trekëndëshi kënddrejtë është saktësisht e barabartë me katrorin e hipotenuzës.

Ata që u përpoqën të provonin këtë teoremë bazuar në trigonometrinë dështuan sepse mendonin se çdo provë do të duhej të ishte rrethore.

Dy nxënëset shpjeguan se nuk është kështu. Konkretisht, ato thanë: “Në leksionin tonë ne paraqesim një provë të re të teoremës së Pitagorës bazuar në një rezultat themelor të trigonometrisë – ligjin e sinusit – dhe tregojmë se prova është e pavarur nga identiteti i trigonometrisë së Pitagorës \sin^2x +\ cos^2x = 1”.

Dy vajzat kanë fituar respektin e matematikanëve më të mëdhenj për këtë përpjekje dhe duke folur për mediat vendase kanë thënë se po jetojnë një ëndërr dhe është një përvojë e pabesueshme të prezantosh punën para njerëzve që janë shumë më me përvojë.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 10 Maj, 2024 19:51