Fakte rreth krizës me opioidë

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 11 Maj, 2024 19:59

Fakte rreth krizës me opioidë

Ekspertët thonë se Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë në sulmet e një epidemie me opioidë.

Në vitin 2017, rreth 1,7 milionë persona në SHBA vuanin nga çrregullime të përdorimit të substancave që lidhen me qetësuesit e ilaçeve opioide pa recetë dhe 652,000 vuanin nga një çrregullim i përdorimit të heroinës.

Opioidet janë ilaçe të formuluara për të përsëritur tiparet e edukimit të dhimbjes së opiumit. Ato përfshijnë qetësuesin ligjor si morfina, oksikodonin ose hidrokodonin e përshkruar nga mjekët për dhimbje akute ose kronike, si dhe ilaçe të paligjshme si heroina ose fentanil i bërë në mënyrë të paligjshme.

Fjala “opioid” rrjedh nga fjala “opium”.

Gjatë vitit 2017, kishte më shumë se 70.200 vdekje nga mbidozimi në SHBA dhe 47.600 prej tyre ishin të përfshira opioidet.

Më shumë se 130 njerëz vdiqën çdo ditë nga mbidozat e drogave që lidhen me opioidët në 2016 dhe 2017, sipas Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS).

Vëllimet recetave për opioidë arritën kulmin në vitin 2011, me ekuivalentin e 240 miliardë miligram morfinë të përshkruar, sipas Institutit IQVIA për Shkencën e të Dhënave Njerëzore.

Në 2018, vëllimi i recetave për opioidë ra me 29.2 miliardë ekuivalentë të miligramës morfinë – një rënie dramatike.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 11 Maj, 2024 19:59