Putin flet për ‘paqe’ – pavarësisht nga inkursioni i ri që detyroi mijëra të largohen nga shtëpitë

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 16 Maj, 2024 08:48

Putin flet për ‘paqe’ – pavarësisht nga inkursioni i ri që detyroi mijëra të largohen nga shtëpitë

Në prag të vizitës së tij në Kinë, Vladimir Putin foli për dëshirën e tij të supozuar për një zgjidhje “paqësore” në Ukrainë – pavarësisht se filloi një inkursion të ri përtej kufirit në Kharkiv të premten e kaluar, duke detyruar 8,000 njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre.

Putin ka mbështetur në mënyrë të përsëritur të ashtuquajturat plane paqeje, siç është propozimi i Kinës vitin e kaluar, që konsolidojnë përfitimet territoriale të Rusisë, ndërsa në të njëjtën kohë bombardojnë Ukrainën.

Vlerësimet e fundit të OKB-së tregojnë se pushtimi rus ka vrarë mbi 10,000 civilë, që nga nëntori i vitit të kaluar.

“Ne kurrë nuk kemi refuzuar të negociojmë. Ne po kërkojmë një zgjidhje gjithëpërfshirëse, të qëndrueshme dhe të drejtë të këtij konflikti përmes mjeteve paqësore. Ne jemi të hapur për një dialog për Ukrainën, por negociata të tilla duhet të marrin parasysh interesat e të gjitha vendeve të përfshira në konflikt. , duke përfshirë edhe tonën”, citohet të ketë thënë Putin nga agjencia shtetërore kineze e lajmeve Xinhua.

Volodymyr Zelenskyy ka thënë se çdo negociatë duhet të përfshijë rivendosjen e integritetit territorial të Ukrainës, tërheqjen e trupave ruse, lirimin e të gjithë të burgosurve, një gjykatë për ata që janë përgjegjës për agresionin dhe garancitë e sigurisë për Ukrainën.

Rina Selimi
Botuar nga Rina Selimi 16 Maj, 2024 08:48