Sonda Juno kapi foto magjepsëse të hënës së Jupiterit, Europa

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 20 Maj, 2024 20:11

Sonda Juno kapi foto magjepsëse të hënës së Jupiterit, Europa

Kur anija kozmike Juno e NASA-s bëri afrimin e saj më të afërt me hënën e Jupiterit Europa në shtator 2022, ajo fotografoi jo vetëm “xhepat” e ujërave të kripura të lidhura me oqeanin nëntokësor, por edhe “vragët” e mundshme të formuara nga avullimi i avullit të ujit.

Shumica e imazheve të misionit Juno u kapën nga një instrument i quajtur JunoCam, i cili arriti të kapte 4 imazhe me rezolucion të lartë të sipërfaqes së hënës Europa ndërsa anija kozmike kalonte pranë hënës së akullt në një lartësi prej 355 kilometrash. Anija kozmike përdori gjithashtu instrumentin e Njësisë së Referencës yjore, i cili zakonisht përdoret për të fotografuar yje “të zbehtë” për qëllime lundrimi. Sidoqoftë, me këtë rast, aftësitë e instrumentit SRU u përshtatën për të fotografuar anën e natës të hënës Europa. Kjo është ana që ndizet vetëm kur drita reflektohet nga majat e reve të Jupiterit.

SRU zbuloi një tipar të pazakontë i cili, për shkak të formës së tij, është quajtur Platypus. Duke folur zyrtarisht, është ai që njihet si terreni kaotik, një grumbull blloqe akulli, kreshta, tuma dhe njolla kafe të kuqërremta. Terreni kaotik u kap në sipërfaqen e hënës Europa në ditët e misionit Voyager dhe shkencëtarët planetar dyshojnë se rajone si këto mund të jenë vende ku lëngu rrjedh në sipërfaqe, duke shkrirë pjesërisht koren e akullt.

Platypus është i madh dhe mbulon një sipërfaqe prej 37×67 kilometra. Për shkak se sipërfaqja e akullt e hënës së Evropës tenton të lëmohet gjatë periudhave të shkurtra gjeologjikisht, duke fshirë tipare sipërfaqësore si krateret, Platypus duhet të jetë një nga tiparet më të reja të hënës.

“Këto tipare tregojnë aktivitetin e sotëm sipërfaqësor dhe praninë e ujit të lëngshëm nëntokësor në hënën Europa,” tha Heidi Becker nga Laboratori Jet Propulsion i NASA-s. Ai shtoi se Platypus do të jetë objektivi kryesor i misionit Europa Clipper të NASA-s, i cili do të nisë këtë vit, si dhe misionit të Evropës JUICE, i cili tashmë është në rrugën e tij drejt Jupiterit.

Pesëdhjetë kilometra në veri të Platypus janë karakteristika potencialisht edhe më emocionuese, një grup kreshtash binjake të rrethuara nga njolla të errëta në sipërfaqe. Karakteristika të tilla janë parë më parë diku tjetër në hënën Europa, dhe besohet se janë pika e origjinës për retë e avullit të ujit që shpërthejnë në hapësirë ​​duke arritur lartësitë deri në 200 km.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 20 Maj, 2024 20:11