Takimet e Osmanit e Kurtit me nënsekretaren Allen, krejt çka tha Departamenti Amerikan i Shtetit

Flaka
Botuar nga Flaka 20 Maj, 2024 08:28

Takimet e Osmanit e Kurtit me nënsekretaren Allen, krejt çka tha Departamenti Amerikan i Shtetit

Departamenti Amerikan i Shtetit ka njoftuar për takimet që ka zhvilluar dje nënsekretarja për Diplomaci Publike, Liz Allen me presidenten Vjosa Osmani dhe kryeministrin Albin Kurti, shkruan Reporteri.net.

DASH në njoftim për takimin Allen dhe Osmani thotë se diskutuan për avancimin e Kosovës në rrugën e saj drejt integrimeve evropiane dhe euroatlantike dhe rëndësinë e koordinimit të ngushtë për arritjen e këtij qëllimi.

“Nënsekretarja dhe presidentja diskutuan për prioritetin strategjik për avancimin e Kosovës në rrugën e saj drejt integrimeve evropiane dhe euroatlantike dhe rëndësinë e koordinimit të ngushtë për arritjen e këtij qëllimi. Nënsekretarja theksoi përfitimet e integrimit ekonomik rajonal dhe rëndësinë e vlerave evropiane dhe transatlantike si të drejtat e pakicave dhe liria e medias”.

“Të dyja nënshkruan gjithashtu një memorandum mirëkuptimi (MOU) për të forcuar bashkëpunimin midis Shteteve të Bashkuara dhe Kosovës për të luftuar manipulimin e informacionit nga shteti i huaj. Kosova është vendi i pesëmbëdhjetë në Evropë, Afrikë, Azinë Lindore dhe Amerikën e Veriut që miraton Kornizën e Departamentit të Shtetit të SHBA-së për Kundër Manipulimit të Informacionit të Shtetit të Huaj”.

“Këto vende janë bashkuar në njohjen e përbashkët se manipulimi i informacionit të shtetit të huaj, i cili përfshin dezinformimin dhe propagandën, është një kërcënim i sigurisë transnacionale që mund të krijojë ose të shfrytëzojë përçarje brenda dhe midis vendeve, të rrezikojë integritetin zgjedhor dhe të minojë besimin e publikut në qeveri. Nëpërmjet këtij memorandum mirëkuptimi, Shtetet e Bashkuara dhe Kosova synojnë të zgjerojnë shkëmbimin e informacionit, të ndërtojnë kapacitete për programim kritik kundër dezinformimit dhe të harmonizojnë politikat e qeverisë rreth pesë fushave kyçe të veprimit të përcaktuara në Kornizë. Ky bashkëpunim i zgjeruar dypalësh ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Kosovës për të luftuar manipulimin e informacionit nga shtetet e huaja, avancon interesin e përbashkët të dy vendeve për të siguruar një ekosistemin global të informacionit të lirë, të hapur dhe të bazuar në fakte”, thuhet në njoftimin e DASH-it.

Kurse për takimin Allen-Kurti, DASH në njoftim thotë se në këtë takim nënsekretarja nënvizoi mbështjejen e SHBA-së për Dialogun, shkruan Reporteri.net.

“Nënsekretarja për Diplomaci Publike, Liz Allen është takuar sot në Prishtinë, me kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti. Ata diskutuan marrëdhëniet dypalëshe SHBA-Kosovë, duke përfshirë angazhimin tonë të përbashkët për forcimin e sigurisë, prosperitetit dhe demokracisë multietnike të Kosovës. Nënsekretari nënvizoi mbështetjen e vazhdueshme të fortë të Shteteve të Bashkuara për përpjekjet e Dialogut të lehtësuar nga BE për të arritur një marrëveshje gjithëpërfshirëse normalizimi me Serbinë”, thuhet në komunkatën e DASH-it.

“Nënsekretarja ndau vëzhgimet e saj nga koha e saj në Kosovë, duke përfshirë ndërveprimin e saj me të rinjtë dinamikë dhe të ndryshëm kosovarë, dhe bëri thirrje për rritje të koordinimit ndërmjet qeverive tona për të mbështetur përparimin e Kosovës në rrugën e saj euroatlantike”, thuhet në komunikatë.

Flaka
Botuar nga Flaka 20 Maj, 2024 08:28