A e dini pse stjuardesat ulen në duar? Shumica e njerëzve janë të befasuar

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 21 Maj, 2024 22:20

A e dini pse stjuardesat ulen në duar? Shumica e njerëzve janë të befasuar

Duhet ta keni pyetur veten shumë herë pse stjuardesat ulen me duar kur ngrihet aeroplani nga pista…

Ngritja në ré nganjëherë mund të çojë në probleme. Por kur ka probleme, marrja e këtij pozicioni është e dobishme për stjuardesat.

“A keni menduar ndonjëherë pse anëtarët e ekuipazhit të kabinës ulen ‘në duar gjatë ngritjes dhe uljes?”, pyeti Henny Lim, një stjuardesë e një avio-kompanie në Filipine, në një video të TikTok “Quhet pozicioni mbështetës”, raporton New York Post.

Në videon, e cila ka më shumë shikime, 29-vjeçarja Lim zbuloi sekretet e procedurave magjepsëse të sigurisë që ajo dhe kolegët e saj ndjekin për të reduktuar rrezikun e dëmtimit trupor në raste urgjente.

– Ky pozicion përfshin vendosjen e rripit të sigurimit fort, uljen drejt, uljen në duar – pëllëmbët lart, gishtat e mëdhenj të tërhequr dhe duart të relaksuara, si dhe vendosjen e këmbëve rrafsh në dysheme.

Qëllimi është që trupi të mbahet në një pozicion të ngurtë në mënyrë që nëse ndodh ndonjë situatë emergjente e paplanifikuar, trupi të dëmtohet më pak – shpjegoi Henny.

Lim dhe bashkëpunëtorja e saj demonstruan një qëndrim të veçantë, duke u lidhur në sediljet e tyre dhe duke i futur krahët nën trup.

– Kjo kufizon lëvizjen e trupit, kështu që ka më pak shanse lëndimi nëse ka ndonjë problem – shpjegoi ajo, duke shtuar se ekuipazhi i kabinës nuk është vetëm ulur në mes të vështirësive në ajër.

– Gjatë vështirësive do të kalojmë edhe një kontroll të heshtur, i cili na përgatit për një situatë emergjente gjatë çdo ngritjeje dhe uljeje. Kjo përfshin të qenit i vetëdijshëm për pajisjet e urgjencës në vend, kontrollimi i dyerve, dëgjimi i komandave dhe vënia në dukje e çdo sinjali vizual jashtë avionit, tha Lim.

Dhe ndërsa përdoruesit e TikTok ishin të habitur nga shpjegim, disa simpatizuan ekuipazhin e kabinës për stresin “e tmerrshëm” të përgatitjes së vazhdueshme për një aksident.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 21 Maj, 2024 22:20