Kamerat e vëzhgimit të mundësuara nga inteligjenca artificiale do të zbulojnë armët në shkollat ​​amerikane

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 21 Maj, 2024 19:59

Kamerat e vëzhgimit të mundësuara nga inteligjenca artificiale do të zbulojnë armët në shkollat ​​amerikane

Dhuna me armë në shkollat ​​në Shtetet e Bashkuara është ende e përhapur.

Zero Eyes, një kompani me bazë në SHBA e themeluar nga veteranë ushtarakë, ka zhvilluar teknologjinë e patentuar të inteligjencës artificiale (AI) për kamerat e vëzhgimit. Kjo teknologji zbulon armët e zjarrit në kohë reale.

Ligjvënësit dhe zyrtarët po propozojnë që shkollat ​​e Kansasit të përdorin teknologjinë e patentuar të kamerave të vëzhgimit për të identifikuar armët e zjarrit në shkolla. Mediat amerikane raportojnë se Kansas së shpejti mund të ofrojë deri në 5 milionë dollarë grante për shkollat ​​që të pajisen me kamera të tilla. Megjithatë, Guvernatori i Kansasit, Laura Kelly, ende nuk i ka miratuar shpenzimet dhe institucionet arsimore mund të duhet të plotësojnë disa kërkesa.

Softueri i inteligjencës artificiale duhet të kualifikohet si teknologji anti-terroriste

– Softueri i AI duhet të jetë i patentuar, i përcaktuar si teknologji i kualifikuar anti-terrorist, në përputhje me standardet e caktuara të industrisë së sigurisë – thekson raporti.

Kur zbulon një armë, sistemi i AI-së shkakton një alarm që dërgohet në një qendër operacioni të stafuar nga ish oficerë të zbatimit të ligjit dhe veteranë ushtarakë. Nëse një kërcënim konfirmohet, alarmet u dërgohen më pas zyrtarëve të shkollës dhe autoriteteve lokale, duke i lejuar ata të përgjigjen shpejt ndaj kërcënimeve të mundshme dhe të parandalojnë dhunën. Qëllimi është të përgjohen kërcënimet e mundshme përpara se ato të përshkallëzohen në situata të rrezikshme.

Vitet e fundit, ka pasur një rritje të mprehtë të të shtënave në shkolla në Shtetet e Bashkuara. Kishte të paktën 82 incidente në vitin 2023, por 2022 ishte një nga vitet më vdekjeprurëse me 46 viktima, sipas CNN.

Misuri është shënuar si shteti më i fundit që ka miratuar legjislacionin për të mbështetur zbatimin e teknologjisë së inteligjencës artificiale të krijuar nga Zero Eyes. Legjislacioni përvetëson 2.5 milionë dollarë në grante për shkollat ​​për të blerë softuer për zbulimin e armëve të zjarrit.

Megjithatë, Jason Stoddard, drejtor i sigurisë për shkollat ​​publike të qarkut Charles në Maryland, vuri në dukje se ky nuk është një prioritet tani.

– Zbulimi i armëve i drejtuar nga AI është absolutisht i mrekullueshëm. Por ndoshta nuk është prioriteti që 95 përqind e shkollave në Shtetet e Bashkuara kanë nevojë për momentin, përfundoi ai.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 21 Maj, 2024 19:59