Çfarë duhet të dini nëse jeni kafshuar nga një rriqër i infektuar?!

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 22 Maj, 2024 19:36

Çfarë duhet të dini nëse jeni kafshuar nga një rriqër i infektuar?!

Rreziku për t’u kafshuar nga rriqrat dhe për të zhvilluar sëmundjen Lyme varet nga shumë faktorë si: vendndodhja gjeografike, stina, lloji i rriqrës dhe sa kohë rriqra është ngjitur në lëkurë.

Edhe pse shumë njerëz shkojnë menjëherë te mjeku pas një pickimi nga rriqrat nga frika e sëmundjes Lyme, rreziku i kontraktimit të një infeksioni të shkaktuar nga rriqrat është mjaft i ulët, edhe nëse rriqrat janë ngjitur, ushqyer dhe në fakt mbartin një agjent infektiv. Një rriqër që nuk është ngjitur (dhe kështu nuk ka ngrënë ende vaktin e gjakut) nuk ka transmetuar asnjë infeksion. Për shkak se rriqrat që transmetojnë sëmundjen Lyme zakonisht ushqehen më shumë se 36 orë para transmetimit të spiroketës, rreziku i kontraktimit të sëmundjes Lyme nga një pickim i vëzhguar i rriqrës, për shembull, është vetëm 1 deri në 3 përqind, edhe në zonat ku sëmundja është e pranishme. Megjithatë, rreziku është dukshëm më i lartë nëse rriqrat ushqehen për >72 orë.

Bakteri që shkakton sëmundjen Lyme, Borrelia burgdorferi, qëndron i fjetur në zorrën e mesme të rriqrës dhe bëhet aktiv vetëm pas ekspozimit ndaj një vakti të ngrohtë gjaku që hyn në zorrën e rriqrës. Kur është aktiv, organizmi depërton në gjëndrat e pështymës së rriqrës. Ndërsa rriqrat ushqehen, ajo duhet të heqë qafe ujin e tepërt përmes gjëndrave të pështymës. Kështu, rriqrat do të pështyjnë fjalë për fjalë bakteret ndërsa ushqehen, duke e transmetuar kështu infeksionin tek bujtësi.

Mënyra e duhur për të hequr rriqrën është ta kapni rriqrën sa më afër lëkurës që të jetë e mundur. Më pas tërhiqeni me kujdes, duke pasur kujdes që të mos dëmtoni rriqrën. Nëse disa pjesë të rriqrës mbeten në lëkurë, ato do të hiqen vetë.

Nëse një person kafshohet nga një lloj rriqër që mbart sëmundjen Lyme, rekomandohet një nga dy qasjet:

– Parandalimi dhe trajtimi nëse shfaqen shenja ose simptoma të infeksionit

– Trajtoni menjëherë me një antibiotik parandalues.

Nëse një person që ka frikë të infektohet me sëmundjen Lyme konsultohet me një mjek, mjeku vlerëson nëse trajtimi parandalues ​​me antibiotikë është i nevojshëm. Trajtimi kryhet vetëm tek personat që plotësojnë kriteret e mëposhtme:

Një rriqër i bashkangjitur identifikohet si një rriqër i rritur ose nimfalë që transmeton sëmundjen Lyme.

Këpusha u vlerësua të ishte ngjitur për ≥ 36 orë (bazuar në sa i lagësht ishte rriqra ose sa kohë kishte kaluar që nga ekspozimi në natyrë).

Një antibiotik mund të jepet brenda 72 orëve nga heqja e rriqrave.

Pacienti nuk është alergjik ndaj këtij antibiotiku.

Shenjat e sëmundjes Lyme

Pavarësisht nëse konsultohet me mjekun pas pickimit të rriqrës apo jo, personi i kafshuar (ose prindërit, nëse është fëmijë) duhet të vëzhgojnë zonën e kafshimit për përhapjen e skuqjes, gjë që do të tregonte karakteristikën “eritemë migrante”. Tek njerëzit me eritemë migrante, skuqja shfaqet brenda një muaji nga pickimi i rriqrës (zakonisht brenda një jave nga pickimi i rriqrës).

Nëse shfaqet një skuqje ose shenja ose simptoma të tjera që sugjerojnë sëmundjen Lyme, personi duhet të vizitojë një mjek për diagnozën dhe trajtimin e duhur.

Nëse dëshironi të diskutoni këtë apo ndonjë temë tjetër, ekspertët e DokTok janë në dispozicion për konsultim çdo ditë të javës. Shkarkoni aplikacionin DokTok nga #Google Play ose #AppStore dhe caktoni sot konsultimin tuaj me video.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 22 Maj, 2024 19:36