Pse Europa grumbullon kafe?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 23 Maj, 2024 19:52

Pse Europa grumbullon kafe?

Stoqet në vendet prodhuese janë tharë pasi importuesit nxitojnë dërgesat përpara një ligji të ri që do të ndalojë importet e produkteve bujqësore të prodhuara në tokat e shkatërruara, tha drejtoresha ekzekutive e ICO-së Vanusia Nogueira.

“Importuesit po përshpejtojnë dërgesat sepse ligji ka hapur pyetje të cilave evropianët nuk u janë përgjigjur ende,” tha Nogueira në margjinat e Seminarit Ndërkombëtar të Kafesë 2024 në Santos, Brazil.

“Kush e di nëse do të na pret një surprizë”, shtoi ajo.

Bashkimi Evropian është tregu më i madh i kafesë në botë, dhe prodhuesit janë vendet tropikale. Bashkimi Evropian pritet të sigurojë një përjashtim për një periudhë të caktuar për t’u dhënë kohë vendeve prodhuese dhe tregtarëve që të përgatiten për detyrimet e reja, por kjo nuk është e sigurt, tha përfaqësuesi i shoqatës.

Vende si Brazili, Kolumbia dhe Kosta Rika janë më të përgatitura për ligjin, i cili kërkon që prodhuesit të marrin certifikatën se kafeja nuk prodhohet në tokë të shkatërruar, ndërsa fermerët e vegjël në vendet afrikane do të kenë më shumë probleme, shpjegoi ajo.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 23 Maj, 2024 19:52