Ushqimet që mund të nxisin rritjen e shëndetshme të flokëve

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 23 Maj, 2024 19:49

Ushqimet që mund të nxisin rritjen e shëndetshme të flokëve

Rënia e flokëve ndodh tek shumë njerëz dhe mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm si mungesa e hekurit, ndryshimet hormonale, sëmundjet e lëkurës etj.

Mjeku Aamir Khan shpjegon se dieta mund të çojë në rënie të flokëve. Ai thotë se nuk ka ushqim që do të stimulojë drejtpërdrejt rritjen e flokëve tuaj, por se një dietë e ekuilibruar e pasur me proteina, vitamina dhe minerale mund të ndihmojë në ruajtjen e rritjes së shëndetshme të flokëve.

– Nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë, por këtu janë disa këshilla. Vezët mund të ndihmojnë. Ato përmbajnë nivele të larta të proteinave, nga të cilat përbëhen kryesisht flokët, dhe diçka të quajtur biotinë, e cila është thelbësore për proteinën e flokëve, keratin, këshillon Khan.

Ai shpjegoi se vezët përmbajnë gjithashtu zink dhe selen, të cilët gjithashtu mbështesin rritjen e shëndetshme të flokëve. Përveç kësaj, ai rekomandon manaferrat në dietë.

– Manaferrat përmbajnë vitaminë C, e cila është e nevojshme për prodhimin e kolagjenit, i cili mund të forcojë flokët, dhe shumë antioksidantë që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e flokëve nga dëmtimi – shtoi ai.

Gjithashtu, perimet jeshile si lakra jeshile dhe brokoli përmbajnë acid folik, hekur dhe janë të pasura me vitamina A dhe C, të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në rritjen e flokëve. Theksohet gjithashtu rëndësia e acideve yndyrore omega-3, të cilat mund të gjenden në peshk dhe arra. Përveç kësaj, arrat përmbajnë edhe vitaminë E, e cila konsiderohet një antioksidant për rritjen e shëndetshme të flokëve.

Sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar, është normale të humbasësh nga 50 deri në 100 qime çdo ditë, diçka që shumë njerëz as nuk e vënë re. Megjithatë, ndonjëherë rënia e flokëve mund të jetë një shenjë paralajmëruese e mungesës së hekurit. Nëse jeni të shqetësuar për rënien e flokëve, do të ishte mirë të konsultoheni me mjekun tuaj.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 23 Maj, 2024 19:49