Çfarë tregon një numër i shtuar i leukociteve në urinë?

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 19:56

Çfarë tregon një numër i shtuar i leukociteve në urinë?

Sasi të vogla të leukociteve në urinën e fëmijëve dhe të rriturve janë krejtësisht normale. Edhe një nivel i ngritur nuk tregon domosdoshmërisht një sëmundje shqetësuese.


Një numër i shtuar i leukociteve në urinë mund të jetë, për shembull, një shenjë e dehidrimit tek një fëmijë. Megjithatë, një numër i lartë i qelizave të bardha të gjakut zakonisht tregon sëmundje dhe çrregullime. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini se si të interpretoni një test laboratorik të urinës.

Leukocitet janë qeliza të bardha të gjakut dhe janë një komponent i rëndësishëm i gjakut. Ata gjithashtu kryejnë funksione të rëndësishme. Granulocitet sekretojnë substanca baktericide, neutrofilet luftojnë infeksionet bakteriale dhe eozinofilet luftojnë infeksionet parazitare.

Për të kontrolluar leukocitet në urinën e fëmijës, sigurisht që duhet bërë analiza e urinës. Sidoqoftë, për të marrë rezultate të besueshme, duhet të mbani mend sa vijon:

– Menjëherë para marrjes së mostrës së urinës, lani perineumin e foshnjës me ujë dhe sapun
– Mostra e urinës duhet të vijë nga urinimi i parë i ditës
– E vendosim kampionin në një enë të veçantë të destinuar për këtë qëllim
– Mostra e urinës duhet të jetë nga urina e mesme

Standardi për numrin e leukociteve në urinë është si më poshtë:

– 0-5 në fushën e shikimit (0-20 st.)
– Për vajzat, norma është deri në 10.
Nëse metoda e përcaktimit të të dhënave është numri Addis, atëherë norma është nga 2.5 deri në 5 milionë leukocite.

Nëse leukocitet në urinë e kalojnë normën, flasim për leukocituri, pavarësisht nëse gjendja është pak e ngritur apo numri i leukociteve është vërtet i lartë. Zakonisht, leukocitet e ngritura në urinën e një fëmije tregojnë një infeksion të traktit urinar. Në një situatë të tillë duhet bërë një ekografi abdominale, e cila do të ndihmojë në identifikimin e shkaqeve të infeksionit dhe më pas përballimin e tij.

Nëse testi tregon jo vetëm rritje të leukociteve në urinën e fëmijës, por edhe rritje të përqendrimit të baktereve, atëherë me siguri bëhet fjalë për urethrit, infeksion urinar, cistit apo nefrit tek fëmija.

Siç e kemi përmendur tashmë, por ia vlen të përsëritet, ekziston edhe mundësia që fëmija të mos jetë fare i sëmurë. Rritja e numrit të leukociteve mund të jetë gjithashtu një manifestim i lodhjes fizike ose dehidrimit të fëmijës.

Trajtimi për një fëmijë ndryshon në varësi të asaj që është vërtet e gabuar. Thjesht fakti që leukocitet janë në urinë, edhe në sasi të shtuara, nuk do të thotë asgjë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të shkoni te një mjek me rezultatet e analizës, i cili do të vendosë për hapat e ardhshëm dhe, nëse është e nevojshme, do të përshkruajë trajtimin.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 19:56