Google dhe Metta duan marrëveshje me Hollywood për të zhvilluar teknologjinë e inteligjencës artificiale

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:03

Google dhe Metta duan marrëveshje me Hollywood për të zhvilluar teknologjinë e inteligjencës artificiale

Meta dhe Google u kanë ofruar studiove të Hollivudit miliona dollarë me shpresën për të arritur marrëveshje licencimi për të avancuar modelet e tyre të videove të krijuara nga AI, raporton Bloomberg.

Kompanitë janë gati të ndajnë miliona dollarë, por ende nuk dihet se cili do të jetë rezultati i bisedimeve. Netflix dhe Disney thuhet se nuk janë të gatshëm të licencojnë përmbajtjen e tyre, por kanë shprehur interes për lloje të tjera bashkëpunimesh. Warner Brothers Discovery ka treguar synimin e saj për të licencuar disa nga programet e saj.

Meta dhe Google shpresojnë se këto marrëveshje do të ndihmojnë në avancimin e mjeteve të tyre të gjenerimit të videove. Google së fundmi zbuloi modelin e tij tekst-në-video të quajtur Veom dhe ngarkoi Donald Glover të promovonte aftësitë e tij. Meta gjithashtu eksploron videon e krijuar nga AI.

Duket se ka një garë për kompanitë e AI për të arritur marrëveshje licencimi me kompanitë e medias. OpenAI dhe NewsCorp kanë njoftuar një marrëveshje shumëvjeçare për të sjellë lajme në ChatGPT. Meta po konsideron të paguajë botuesit për akses në “lajme, foto dhe përmbajtje video” për të trajnuar modelet e saj të AI.

Megjithatë, Hollywood mund të jetë i rezervuar sipas këtyre marrëveshjeve. Ndërsa mjetet e redaktimit të AI tingëllojnë tërheqës, ka shqetësime në industrinë e argëtimit se si kompanitë e AI mund të përdorin punën e tyre krijuese. Tensionet u përshkallëzuan kur aktorja Scarlett Johansson akuzoi kompaninë OpenAI se kishte “kopjuar” zërin e saj për asistentin Sky në ChatGPT disa ditë më parë, pasi ajo refuzoi të bashkëpunonte me kompaninë. OpenAI i ka mohuar këto akuza.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:03