Më në fund një ekspozitë kushtuar Hollivudit

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:28

Më në fund një ekspozitë kushtuar Hollivudit

Më në fund Los Anxheles ka një ekspozitë të përhershme kushtuar origjinës së Hollivudit.

Për turistët dhe adhuruesit e historisë së kinemasë ishte pothuajse e pamundur të gjurmonin gjurmët e asaj të shkuare, që daton vetëm një shekull më parë, në metropolin modern amerikan.

Muzeu i Akademisë së Filmit e mbushi këtë boshllëk, duke i kushtuar një kat të tërë të ndërtesës së projektuar nga Renzo Piano ekspozitës “Hollywoodland: Jewish Founders and the Making of a Movie Capital”.

Ekspozita rindërton transformimin e qytetit të vogël kalifornian djerrë, pothuajse të pabanuar në qendrën botërore të industrisë së argëtimit, duke vënë theksin në kontributin e sipërmarrësve hebrenj që themeluan studiot e para të mëdha të filmit.

“Emigrantët hebrenj, të arratisur nga pogromet dhe varfëria në Evropë, u dyndën në Botën e Re në kërkim të sigurisë dhe mundësive më të mira”, shpjegoi kuratorja Dara Jaffe kur prezantoi ekspozitën.

Në fillim, kinemaja konsiderohej një industri e nivelit të dytë dhe të nivelit të ulët, dhe kështu për shumë prej tyre ishte fusha e natyrshme për t’u futur, sepse nuk paraqiste barrierat antisemite që do të hasnin në shumë profesione të tjera.

Shumica e themeluesve të Hollivudit ishin pjesë e kësaj vale emigrantësh hebrenj, të cilët e panë biznesin e sapolindur të filmit si një mundësi për të përmirësuar statusin e tyre dhe për t’i shpëtuar margjinalizimit duke hapur dhomat e shfaqjes dhe më pas kalimin në shpërndarje dhe prodhim.

Një popull në kërkim të shpengimit dhe një qytet i vogël i pasur me naftë, dritë dhe hapësira të mëdha: kështu lindën gjigantët që dominuan skenën e kinematografisë amerikane dhe botërore për dekada.

E dizenjuar si një përvojë e mrekullueshme gjithëpërfshirëse me fotot, filmat dhe hartat e periudhës, ekspozita rindërton lindjen e studiove dhe tetë gjigantëve: Universal, Fox, Twentieth, Century Fox -, Paramount, United Artists, Warner Bros, Columbia, Metro Goldwyn Mayer dhe RKO.

“Ne jemi shumë krenarë që e sjellim këtë pjesë të historisë së kinemasë amerikane në muze përmes një ekspozite të përhershme”, theksoi Jacqueline Stewart, drejtoreshë dhe presidente e Muzeut të Akademisë.

”Historitë e themeluesve të Hollywoodland sjellin në jetë fatet e ndërthurura të Los Anxhelosit dhe dhe në një farë mënyre i bëjnë homazh historive të emigrantëve nga e gjithë bota”, shtoi ajo.

Abedin Bilalli
Botuar nga Abedin Bilalli 27 Maj, 2024 20:28